Forradalmi múlt: A békéscsabai óvodások is megemlékeztek március 15-ről

2022. március 14. 16:27 | Erdei-Kovács Zsolt

A legifjabb korosztály is alaposan felkészült nemzeti ünnepünk, március 15. méltó megünneplésére. A békéscsabai óvodák egyéni munkatervük szerint jártak el, önállan dönthettek arról, hogy milyen módon emlékeznek meg a forradalom és szabadságharc eseményeiről.

Stábunk múlt héten pénteken a Mackó-Kuckó Óvoda Wagner utcai intézményében járt, ahol a Maci csoport óvodásai gondoskodtak ünnepi műsorról. A békéscsabai óvodásoknak március 11-én arra is lehetőségük adódott, hogy a Kossuth téren találkozzanak a hagyományőrzők által megformált honvédekkel. A nagy csoportosok komplett előadással készültek, az intézményben immár több éve hagyomány, hogy a nagyok különleges műsorral lepik meg a kicsiket.

Papp Eszter óvodapedagógus elmondta, hogy a Mackó-Kuckóban jó ideje tradíció az, hogy a nagycsoportosok külön készülnek a többieknek, s a műsor összeállítása is leginkább azt a célt szolgálja, hogy segítsen az ünnepi készülődésben. Mint fogalmazott, a gyerekeknek ez nem feltétlenül egy könnyen emészthető ünnep, tudni kell elmesélni nekik, hogy pontosan miről van szó. Az óvodapedagógus kiemelte, a hazafias nevelés egyik központi eleme március 15-e, hiszen fontos nemzeti ünnepről van szó.

Igyekeztek olyan műsort összeállítani, amelyben a gyermekek is jól érezhették magukat, s ami által könnyebben idézhették meg a forradalmi események hangulatát is. Az előadás nagy sikert aratott, ami után a gyerekek letűzhették az általuk díszített zászlókat az óvoda udvarán kialakított átmeneti emlékmű tövében. A csöppségek saját maguk által készített nemzetiszín zászlókat, kokárdákat, papírmasé madarakat a Kossuth téren is elhelyezhették.

 

A hagyományőrök honvédként, korhű ruházatban teljesítettek szolgálatot - Fotó: E.K.Zs./behir.hu

 

Kossuth Lajos szobránál ezzel egyidőben a Békés Megyei Károlyi-huszár és Honvéd Hagyományőrző és Kulturális Egyesület honvédei teljesítettek szolgálatot.

Szabó Béla hagyományőrző kérdésre azt emelte ki, hogy nagyon fontos tiszteletben tartani őseink emlékezetét, fenntartani a hagyományokat, szokásokat és méltóképpen megemlékezni történelmünk meghatározó eseményeiről. Pénteken délelőtt összesen mintegy félezer óvodás járt a Kossuth téren, akik ilyen módon szélesebb körű ismereteket szerezhettek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeivel összefüggésben.

 

Galéria

További programok »

FEL