Léleknyomok címmel nyílt kiállítás a szlovák iskolában

2022. december 6. 13:30 | Szabó Judit

Baji Miklós Zoltán 'BMZ', vagy ahogy a gyerekek nevezik, Miki bácsi a Törp-pingálók és a Pingáló hobbitok képeiből rendezett kiállítást Békéscsabán, a Szlovák Gimnázium, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium aulájában, a szlovák hét keretében.

Az iskolában hagyomány, hogy szlovák hetet rendeznek. A tradíció köré több program is épül, az egyik ilyen az iskolások és óvodások legjobb alkotásaiból született kiállítás. A szlovák hetet mindig december utolsó heteire szervezik, idén már huszonnegyedik alkalommal. 

– A kiállítás egy kis pezsgést, az ünnepre való készülődés örömét hozza az iskola mindennapjaiba. A kicsikkel és nagyokkal közösen minden héten meggyújtunk egy adventi gyertyát, mindig más korosztállyal. Most Baji Miklós Zoltán kiállítását nyitottuk meg, hiszen az iskolagaléria fogalma is hagyomány már nálunk – fogalmazott Pecsenya Edit.

Az intézményvezető hozzátette, hogy az alkotásoknak az iskolához kellett kötődniük valamilyen módon. BMZ több éve foglalkoztatja a gyerekeket az intézményben szakkörökön. Legkisebb csoportja a Törp-Pingálók, vagyis az óvodások. A szülők kérésére, hogy ne szakadjon meg a folyamat, azok az ovisok akik megkezdik az általános iskolát, maradhatnak a szakkörben, a Pingáló hobbitok csoportban. 

Fotó: behir.hu

A gyerekek vegyes technikával dolgoztak. Volt aki ecsettel, pamaccsal vagy éppen az ujjával készítette el remekművét. Az alkotások vegyesek, a gyerekek gondolatait, érzéseit közvetítik. 

– Ez a kiállítás az elmúlt fél év terméséből jött létre. Láthatjuk, hogy ez idő alatt nagyon sok téma felmerült, de mivel közeledünk a karácsonyhoz, épp adventolunk, így ezek a motívumok is megjelennek a műveken – emelte ki Baji Miklós Zoltán. 

Az intermediális képzőművész hozzátette, hogy a gyerekekben sok olyan érzés van, ami a későbbiekben leárnyékolódik. BMZ szerint azárt is fontos, hogy a gyerekek megmutassák tehetségüket, mert már ilyen korban is kiderülhet valakiről, hogy művésznek született-e.

A rendezvényt Gergő Marcell 12. és Brachna Boglárka 10. osztyos tanulók citera előadása színesítette. 

A gyerekek alkotása mellett BMZ képei is helyet kaptak a tárlaton, amelyet egészen december 16-ig tekinthetnek meg az érdeklődők az iskola nyitvatartási idejében.

Galéria

További programok »

Itthon

Nem kenyerünk a szemfényvesztés! – látásápolás nyáron

Legyen szó szemcseppekről, vitaminokról, vagy akár napszemüvegekről, a látószervünk a bőrhöz hasonlóan kiemelt és tudatos védelmet igényel. Nyáron intenzíven vigyáznunk kell, amikor a forróság, az UV, a gyakrabban előforduló bulizás, valamint sokaknál a pollen is árt a szemnek.
11:45
FEL