Az '56-os eseményekre emlékeztek Békéscsabán

2019. október 23. 14:57 | Gyemendi Réka

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek szerdán Békéscsabán.

Az ünnepség a Phaedra Rendezvényközpontban kezdődött délelőtt, ahol a Himnusz eléneklését követően Herczeg Tamás országgyűlési képviselő köszöntötte a megjelenteket. Beszédét Tamási Áron gondolataival kezdte, majd úgy fogalmazott: október 23-án a forradalom és a szabadság diadalát ünnepeljük, azt a mámorító pillanatot, amit a szovjet tankok eltöröltek ugyan, de mégis örökre beivódott a magyarság kollektív emlékezetébe.

 

 

– Ma, október 23-án azt ünnepeljük, hogy nekünk, magyaroknak kifogyhatatlan a hitünk és elapadhatatlan az erőnk, amellyel világraszóló tettekre vagyunk képesek. 1956 kapcsán a nagyvilágban rendszerint a budapesti események kerülnek a középpontba, pedig a forradalom az egész országon végigsöpört. Békés megyeiként kötelességünk a helyi történésekről is beszámolni, a mi hőseinkre is emlékezni, és a Békés megyei áldozatok előtt tisztelegni. Forradalmi események színtere volt szinte valmennyi Békés megyei település. Forradalmi tanácsok alakultak a városokban és több községben nemzetőrségeket állítottak fel. Többek között Fekete Pál békéscsabai, Nádházi János gyulai és Nagy Lajos orosházi forradalmi bizottsági vezetőknek köszönhető, hogy az ország ezen szegletében a forradalom nem torkollot vérfürdőbe – fogalmazott Herczeg Tamás.

 

 

Hozzátette: békéscsabaiként, a város lakójaként a megyeszékhely sok pontjához köti emlék, ezért büszkeség tölti el, ha a csabai emberek hatvanhárom évvel ezelőtti bátorságára, összefogására, szabadságvágyára gondol. Majd az első sorban helyet foglaló Fekete Pálnak mondott köszönetet azért, amiért 1956-ban Békéscsabán a forradalmi cselekedetek élére állt.

– Nemcsak ünnepelni, hanem emlékezni gyűltünk össze. Emlékezni mindazokra, akik tenni mertek azokban a vészterhes, de mégis felemelő időkben – hangsúlyozta az országgyűlési épviselő.

 

 

A köszöntő után a vendégek megtekinthették a Békéscsabai Jókai Színház ünnepi produkcióját, amelyet Nagy Imre mellszobrának megkoszorúzása követett. Az emlékezés virágainak elhelyezése után a résztvevők közösen elénekelték a Szózatot, majd mécseseket helyeztek el a szobornál.

 

Galéria

 

További programok »

Itthon

Ismét csatlakoztak a Te Szedd! akcióhoz a közutasok

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén is csatlakozott az elmúlt évek legsikeresebb országos környezetvédelmi akciójához, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért! felhíváshoz. A közútkezelő országszerte több ezer munkavállalójával dolgozott az utak menti területek hulladékmentesítésén október 18-án, hétfőn.
07:48
FEL