Több megyei településen is lesznek megemlékezések október 23-án

2020. október 22. 16:04 | Vári Bianka

Az operatív törzs ajánlását figyelembe véve a megye több településén határoztak arról az önkormányzatok, hogy nem tartják meg az 1956-os forradalom- és szabadságharc emlékére szervezett ünnepségeket.

Ahogyan korábban arról beszámoltunk, a békéscsabai városvezetés döntött arról, hogy nem tartanak megemlékezést Békéscsabán a Nagy Imre téren október 23-án, valamint elmarad az október 31-re tervezett hősök és mártírok emléknapja, a november 4-ei, az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére szervezett megemlékezés is. Füzesgyarmaton sem tartanak városi megemlékezést, de hasonlóan döntöttek Gyulán és Békésen is.

Sarkadon csendes, egyéni megemlékezésre biztatja a városvezető a lakosságot. Arra kérik a helyieket, hogy a délutáni - esti órákban néhány percre látogassanak el a Központi Orvosi Rendelő előtti térre az ‘56-os Kopjafához és egy szál virág elhelyezésével vagy egy mécses meggyújtásával egyénileg, vagy családjuk közösségében hajtsanak fejet az 1956- os Forradalom és Szabadságharc áldozatainak emléke előtt. Hasonlóképp döntöttek Szeghalmon is. Az, aki az ünnep alkalmából mégis szeretné leróni tiszteletét, az egyéni koszorúzással teheti meg a Kossuth téren a református templomkertben elhelyezett kopjafánál. Orosházán sem lesz megemlékezés; az emlékezés virágainak és koszorúinak elhelyezésére október 23-án 9 órától lesz lehetőség a Történelmi Emlékpark 1956-os kövénél. 

Ugyanakkor több településen döntöttek arról, hogy az életben lévő biztonsági intézkedések megtartásával megrendezik a városi megemlékezéseket. Többek között Szarvason a Kossuth téri '56-os emlékoszlopnál délelőtt 11 órakor lesz megemlékezés; Mezőkovácsházán 10 órától ünnepi szentmisével kezdődik az ünnepi program, majd délután 3 óra előtt koszorúzással zárják azt; Kondoroson 15 órától tartanak ünnepi megemlékezést a katolikus templom előtt.

További programok »

FEL