1956 csillagai: Fekete Pálra és Wittner Máriára emlékeztek Békéscsabán

17:25 | Fajó Attila

Fekete Pálra és Wittner Mária emlékeztek a POFOSZ Békés Vármegyei Szervezetének Magyar Október Hagyományőrző Tagozatának tagjai. Az eseményt az '56-os forradalom korát megelevenítő Fekete Pál Gyűjtemény Csaba utcai házában tartották.

– Van két neves emberünk, akikre emlékezhetünk. Akikhez viszonyíthatunk, akiknek tapasztalatából építkezhetünk. Fekete Pálra és Wittner Máriára emlékeznünk kell, 1956 eszmeiségét tovább kell adnunk – mondta el Vánsza Pál, a POFOSZ Békés Vármegyei Szervezetének elnöke és az esemény házigazdája. 

A Csaba utcai épületben megtartott előadást Nagy Gyöngyi történész, a Magyar Október Hagyományőrző Tagozat elnöke tartotta. Beszédében a két jelzett személy életútját hasonlította össze és a forradalomban betöltött szerepüket vizsgálta. Mint mondta: céljuk, hogy történelmi örökségünket tovább hagyományozzák és lehetőség szerint átadják az ifjúságnak, hogy a fiatalabb generáció is tisztában legyen azokkal az értékekkel, amelyeket elődeinknek vért-verejtéket nem kímélve kellett kivívnia.

– Én még ismerhettem Marika nénit és Pali bácsit is személyesen, utóbbinak volt szerencsém tanítványának lenni. A történelem ismétli önmagát, de a korszakos nagy alakok csak egyszer születnek meg, így emlékezünk rájuk és visszük tovább örökségüket – emelte ki az előadó.

Galéria

További programok »

FEL