Koszorúzással emlékeztek meg Békéscsabán az aradi vértanúkról

2019. október 6. 19:09 | Papp Ádám Sándor

"Az emlékezés kötelessége a miénk" – fogalmazott megemlékező beszédében Békéscsaba polgármestere.

Az Aradi vértanúk ligetében rótták le tiszteletüket a megemlékezők Békéscsabán, akik vasárnap koraeste megkoszorúzták a kopjafákat. Ezt követően a Csabagyöngye Kulturális Központ nagytermében Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere mondta el megemlékező beszédét.

– Békéscsaba városa mindig is méltó módon emlékezett a nemzet mártírjairól. Az 1848/49-es szabadságharc hősei és vértanúi nevét számos közterületünk viseli, valamint a napokban avattunk emléktáblát az egykori jegyzői ház, a mai evangélikus gimnázium homlokzatán Lenkey János tábornok és a Lenkei-huszárszázad emlékére. Lenkei János és csapata 1849 augusztus 3-án Békéscsabán pihentek meg egy éjszakára, majd tovább vonultak Bácskába. Világosnál Lenkei fogságba került. Azért nem ítélték bitóhalálra, mert a börtönben megőrült. 1850 február 9-én testi és szellemi roncsként távozott az élők sorából. Ma nem kell életünket áldoznunk a szabadságért, a mi feladatunk azonban nem kevésbé fontos és nélkülözhető. Az emlékezés kötelessége a miénk. Az, hogy megálljunk egy pillanatra és fejet hajtsunk. Ha a kivégzett mártírok fentről letekintenek, lássák azt, hogy a magyar haza örökké emlékszik a hőstetteikre. Emlékezzünk hát és hajtsunk fejet a mai napon Batthyányi Lajos, Magyarország miniszterelnöke és az Aradon kivégzett 13 magyar honvédtábornok előtt. Nyugodjanak tovább békében – fogalmazott a városvezető.

A megemlékezés zárásaként a közönség egy több, mint 60 perces produkciót láthatott a Csabagyöngye Kulturális Központban a „Ki szívét osztja szét” címmel, Varga Miklós főszereplésével az Aradi Kamara Színház és a Tabán Táncegyüttes előadásában.

Az előadásról a 7.TV felvételt készített, melyet a nézők november 1-jén, 21 órától láthatnak.

 

 

Galéria

További programok »

FEL