Lenkey János huszárszázados emléktábláját avatták fel Békéscsabán

2019. október 4. 17:32 | Gyemendi Réka

Október 6-a az aradi vértanúk emléknapja. Ehhez a naphoz kapcsolódóan avatták fel Lenkey János huszárszázados emléktábláját pénteken Békéscsabán, az Evangélikus gimnázium falán.

A békéscsabai közgyűlés Közművelődési, Ifjúsági, Oktatási és Sportbizottsága a Békéscsaba 300 eseménysorozathoz kapcsolódóan 2018. szeptember 19-ei ülésén fogadta el Gécs Béla helytörténeti kutató javaslatát, amelyben Lenkey János huszárszázados emlékére emléktábla létrehozását kérte.

Harangozó Imre néprajzkutató az október 4-i avatón úgy fogalmazott: a megemlékezők egy nagyon vitéz, tudatosan élő, a régi magyar katonai hagyományokat a legszebben, legtisztábban csillogtató magyar főtiszt emléke előtt hajtanak fejet azon a helyen, ahol a huszárszázados megszállt békéscsabai tartózkodásakor, vagyis a gimnázium jelenlegi épületénél.

 

Galéria

 

– Lenkey egy olyan vértanú, aki nem lehet ott a 13 aradi tábornok között, pedig talán a legvitézebb ember volt közöttük. A legismertebb, legnépszerűbb magyar főtiszt volt. Kossuth Lajos saját kezűleg írta meg a tábornokká kinevező passzusát. 1848 nyarán, amikor a délvidéki szerb lázadás ellen vezérelték őt és huszárjait, akkor Lenkeyt az itt álló jegyzői lakásban – a mostani gimnázium épületében – szállásolták el. Lenkey letartóztatása, várfogsága idején megőrült, ezért nem végezték ki. Ellenben a katonák, az ott szolgáló őrök éheztették, kínozták, gúnyt űztek belőle, hogy rohamokat vátsanak ki az egykor nagyon veszélyes és félelmetes ellenségükből. Lenkey 1850 februárjában gyakorlatilag megfagyott a fűtetlen, ablak nélküli cellájában, tehát a magyar szabadságharc, a magyar szabadság egyik vértanúja. 1848 tavaszán Galíciában, lengyelek lakta területen szolgált a huszárjaival. A parancsnok arra utasította, hogy a közeli város föllázadt lengyel népét tizedelje meg, így statuálva példát, de Lenkey megtagadta ezt a parancsot. Aradon, a halála idején, az ott lévő kényszerbesorozott lengyel kiskatonák és családjai ellen Lenkey nem volt bevethető, ezért hálából nem a parancs szerint, a vár árkába ásták el, hanem az aradi temetőbe temették el tiszteletadás mellett. Később családja a maradványait Egerbe, szülővárosába szállíttatta – ismertette Harangozó Imre.

Az emléktáblára koszorút helyezett el Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere, Kiss Tibor alpolgármester, Gécs Béla  helytörténeti kutató, valamint Köveskúti Péter, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium igazgatója.

További programok »

FEL