Békéscsabán is elmarad a március 15-ei ünnepség

2020. március 9. 16:36 | D. Nagy Bence

Budapesten az operatív törzs javaslata alapján biztonsági okokból nem tartják meg a március 15-re tervezett ünnepségeket. A békéscsabai önkormányzat hétfőn hozott döntést a vasárnapi rendezvényről.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ pénteken közleményben emelte ki: „Bár Magyarországon csak egyedi fertőzések vannak és gócpontok nincsenek, a múzeumkerti ünnepség hazánk legnagyobb rendezvénye, ahová Magyarország minden pontjáról érkeznek emberek. Ezért biztonsági okokból, az operatív törzs ajánlását elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az idei évben a március 15-ei múzeumkerti nagyünnepséget lemondja. Az önkormányzati ünnepségeknek, helyi rendezvényeknek országos kihatásuk nincs, ezért azokról a helyi rendezők döntenek.”

Hétfőn a délelőtti órákban Békéscsabán, valamint több megyei településen tanácskozást tartottak a vasárnapi, március 15-i ünnepségekkel kapcsolatban. A környező települések közül Gyulán, Békésen és Mezőberényben előreláthatóan megtartják a tervezett ünnepségeket.

A békéscsabai önkormányzat döntése értelmében nem rendezik meg a vasárnapi ünnepséget a megyeszékhelyen. Szarvas Péter polgármester elmondta, hogy az önkormányzat döntése végleges. Hozzátette, hogy a 15-én esedékes Békéscsabáért-díj átadására a márciusi közgyűlésen kerül sor.

 

Szarvas Péter polgármester közleményét az ünnepséggel kapcsolatban az alábbiakban olvashatják: 

"Tudomásunk szerint Békéscsabán jelenleg nincs koronavírustól megbetegedett személy, azonban a város vezetése a lakosság egészségének védelme érdekében úgy döntött, nem kerül megrendezésre a március 15-ei központi ünnepség.

Az elmúlt napokban Európában és Magyarországon is megjelent a koronavírus fertőzés. Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzet alakulását. A legfontosabb, hogy tudassuk a lakossággal, hogy ismereteink szerint városunkban nincs koronavírustól megbetegedett személy.

Az információk tükrében és az operatív törzs szakmai ajánlását mérlegelve a város vezetés úgy gondolja, hogy a békéscsabai lakosok biztonságának és egészségének megőrzése érdekében az óvatosság indokolt, ezért nem kerül megrendezésre a március 15-ei városi ünnepség. A „Békéscsabai Életműdíj” és a „Békéscsabáért” kitüntetések átadására előreláthatóan a soron következő, március 26-ai Közgyűlésen kerülhet sor.

Az illetékes hatóságokkal együttműködésben, az operatív törzs szakmai ajánlásainak figyelembevételével mindent megteszünk a békéscsabai polgárok egészségének megóvása érdekében. Március 6-án fokozott óvatosságra, a higiéniai szabályok betartására, valamint a szükséges elővigyázatossági intézkedések megtételére hívtam fel az önkormányzati intézmények, a tankerület, a szakképzési centrum és szociális intézmények vezetőinek figyelmét írásban.

Tisztelettel kérjük a csabaiakat, kerüljék a tömeges rendezvényeket, kokárda kitűzésével tisztelegjenek az 1848/49-es szabadságharc hősei előtt."

 

 

 

 

További programok »

FEL