Répás fasírt és répasaláta egy tányéron

Az otthoni főzés során az egyik legfontosabb előny az, hogy mi magunk választhatjuk ki az ételeinkhez használt összetevőket. Ez lehetővé teszi, hogy tudatosan válogassuk meg az egészséges és tápláló alapanyagokat az étkezéseinkhez.

A friss ételek előnyösek az egészségünk szempontjából. Több tápanyagot tartalmaznak, kevesebb adalékanyagot és magasabb íz- és textúrakvalitást nyújtanak. Ezért érdemes az otthoni főzés során elsősorban a friss alapanyagokra támaszkodni. Most a zöldségfaktort szerettem volna megemelni, azon belül is a sárgarépára esett a választásom. 

Mindig nagy feladat, hogy bőséges, vagy legalább elegendő zöldség és gyümölcs kerüljön az étrendünkbe. Ennek a nyomásnak engedtem, amikor a minap a főételt mondhatni "jól megtömtem" sárgarépával. Néhány sárgarépát lereszeltem és a nagyobbik részét a franciasaláta alapjával kevertem be, míg a kisebbik felét a fasírtba. Célom, hogy a kontrollált adagokat megtartsam és támogassam az egészséges táplálkozást és a testsúlykontrollt. 

Répás fasírt répasalátával és rizzsel

Hozzávalók

Répás fasírt

- 2 db sárgarépa

- fél kg darált hús

- 1 tojás

- 3 zsemle

- 4 db kis kocka sajt

- só

- bors

- fokhagymasó

Elkészítés

A répát lereszeljük, a zsemlét (én vízben) tejben beáztatjuk majd kifacsarjuk. Az összes alapanyagot egybe gyúrjuk. Majd tetszés szerint a tenyerünkbe lapogatunk egy kis adagot és sajtkockát teszünk a közepébe. Golyóvá gyúrjuk, majd fél óráig alacsony lángon megsütjük. 

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

Répasaláta
Hozzávalók

- 2 dl görögjoghurt

- 3 ek majonéz

- 2 kanál méz

- 4 db sárgarépa

- só

- bors

- szerecsendió

Értelemszerűen ezt az adag sárgarépát is lereszeljük. A szószt összekeverjük, a só, bors, szerecsendió ízlés szerint kerüljön bele. Majd minden alapanyagot összekeverünk. Másfél órára a hűtőbe tesszük, majd tálaljuk. Én most natúr rizs köretet készítettem hozzá, de készíthetünk hőzzá csőben sült burgonyát is. Jó étvágyat! 

 

Fotók: Bere Mátyás, étel-illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna /Behir.hu

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

További programok »

FEL