A friss ételek előnyösek az egészségünk szempontjából. Több tápanyagot tartalmaznak, kevesebb adalékanyagot és magasabb íz- és textúrakvalitást nyújtanak. Ezért érdemes az otthoni főzés során elsősorban a friss alapanyagokra támaszkodni. Most a zöldségfaktort szerettem volna megemelni, azon belül is a sárgarépára esett a választásom.
Mindig nagy feladat, hogy bőséges, vagy legalább elegendő zöldség és gyümölcs kerüljön az étrendünkbe. Ennek a nyomásnak engedtem, amikor a minap a főételt mondhatni "jól megtömtem" sárgarépával. Néhány sárgarépát lereszeltem és a nagyobbik részét a franciasaláta alapjával kevertem be, míg a kisebbik felét a fasírtba. Célom, hogy a kontrollált adagokat megtartsam és támogassam az egészséges táplálkozást és a testsúlykontrollt.
Répás fasírt répasalátával és rizzsel
Hozzávalók
Répás fasírt
- 2 db sárgarépa
- fél kg darált hús
- 1 tojás
- 3 zsemle
- 4 db kis kocka sajt
- só
- bors
- fokhagymasó
Elkészítés
A répát lereszeljük, a zsemlét (én vízben) tejben beáztatjuk majd kifacsarjuk. Az összes alapanyagot egybe gyúrjuk. Majd tetszés szerint a tenyerünkbe lapogatunk egy kis adagot és sajtkockát teszünk a közepébe. Golyóvá gyúrjuk, majd fél óráig alacsony lángon megsütjük.
Répasaláta
Hozzávalók
- 2 dl görögjoghurt
- 3 ek majonéz
- 2 kanál méz
- 4 db sárgarépa
- só
- bors
- szerecsendió
Értelemszerűen ezt az adag sárgarépát is lereszeljük. A szószt összekeverjük, a só, bors, szerecsendió ízlés szerint kerüljön bele. Majd minden alapanyagot összekeverünk. Másfél órára a hűtőbe tesszük, majd tálaljuk. Én most natúr rizs köretet készítettem hozzá, de készíthetünk hőzzá csőben sült burgonyát is. Jó étvágyat!
Fotók: Bere Mátyás, étel-illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna /Behir.hu