Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – tartja a közmondás. Az alma rendkívül sokoldalúan felhasználható, és méltán népszerű gyümölcs. Most egy könnyen és kevés alapanyagokból álló almafánk receptjét tesszük közzé, amelyet kollégáink is leteszteltek.
Az almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik az almát, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házikertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán áll, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöldalma is előkelő helyen áll a fajták között.
Almafánk
Az almát meghámozzuk ezt követően sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverőgép segítségével kikeverjük. A galuska állagú híg tésztát 10 percig pihenettjük. Én sütőben sütöttem, de olajban is elkészíthető. Tálalás előtt fahéjas porcukorral megszórhatjuk, én ezt kihagytam. Hidegen, melegen kiváló.
Hozzávalók
- 20 dkg finomliszt
- 8 g sütőpor
- 1 kk fahéj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 2 ek méz
- 1 csipet só
- 3 db közepes db alma