Almára fel! Az almafánkot munkatársaink is tesztelték

2025. január 28. 13:38 | Csiffáry Zsuzsanna

Ebben a cikkben egy almafánk receptjét osztjuk meg önökkel. Ha a recept elkészítési módját vesszük figyelembe, almás palacsintának is hívhatnánk ezt az édességet. Az almás ízvilág nagyon finom, az elkészítés nagyon egyszerű, hiszen az alapanyagok kimérése után a tészta kikeverése pár percbe telik, majd azonnal neki is lehet állni a sütésnek, így az elkészítés teljes ideje körülbelül fél óra. Fánkszezonban, vagy azon kívül is ajánljuk elkészíteni.

Minden nap egy alma, az orvost távol tartja – tartja a közmondás. Az alma rendkívül sokoldalúan felhasználható, és méltán népszerű gyümölcs.  Most egy könnyen és kevés alapanyagokból álló almafánk receptjét tesszük közzé, amelyet kollégáink is leteszteltek. 

Az almafa minden kontinensen megtalálható, több mint hétezer fajtáját ismerik. Leginkább a mérsékelt éghajlati övben termesztik az almát, Európából a világtermelés fele származik. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megye a leghíresebb almatermelő vidék, de egy-egy almafa majd minden szőlős- és házikertben megtalálható. A statisztikák szerint fejenként évente 23 kg almát fogyasztunk el. A "népszerűségi listán" még mindig vezet a jonatán áll, de a golden és az idared, idagold, valamint a starking és a zöldalma is előkelő helyen áll a fajták között.

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu

 

Almafánk

Az almát meghámozzuk ezt követően sajtreszelőn lereszeljük. A lisztet a sütőporral, sóval összekeverjük, hozzáadjuk a nem kinyomkodott almát és a tojást, majd keverőgép segítségével kikeverjük. A galuska állagú híg tésztát 10 percig pihenettjük. Én sütőben sütöttem, de olajban is elkészíthető. Tálalás előtt fahéjas porcukorral megszórhatjuk, én ezt kihagytam. Hidegen, melegen kiváló.

Hozzávalók

- 20 dkg finomliszt
- 8 g sütőpor
- 1 kk fahéj
- 1 csipet só
- 1 db tojás
- 2 ek méz
- 1 csipet só
- 3 db közepes db alma

Galéria

További programok »

Itthon

Békés vármegyében is megjelent a madárinfluenza

Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés vármegyében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriuma. Az érintett állomány felszámolása és a járványügyi nyomozás folyamatban van. A madárinfluenza vírusa gyakorlatilag már folyamatosan jelen van hazánkban, ezért a járványvédelemben lévő legkisebb hiányosság is elősegíti a vírus bejutását a baromfiállományokba – olvasható a hivatal közleményében.
2025. április 25. 18:47
FEL