Minden év májusának első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Idén május 5-ére esik az anyák napja, így ha szeretné meglepni eme fontos személyt, remek megoldás lehet a saját otthonában egy tea, vagy kávé mellett elfogyasztott édesség, amit kifejezetten ön sütne édesanyjának.
Nem kell mindig bonyolult és nagy technikai tudást igénylő süteményre gondolni. Elég, ha csupán választunk egy tetszetős sütit, amit nagy ölelés mellett közösön elfogyasztunk vele kettesben, vagy akár az egész családdal. Noha a hölgyek közelebb érezhetik magukhoz ezt a cikket, ám a férfi olvasóink is megpróbálkozhatnak egy egyszerű édességgel, amelynek a receptje lejebb olvasható:
Rögtönzött szilvalekváros kosárka
Hozzávalók
Tészta:
- 150 g vaj
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g tejföl
- 2 db tojás
- 450 g finomliszt
- 0.5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
Töltelék
- Házi sűrű szilvalekvár (ami helyettesíthető mással, akár pudinggal is)
Elkészítés:
A száraz alapanyagokat egy tálban a szobahőmérsékletű vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a tejfölt és egy egynemű tésztát gyúrunk. Letakarjuk, félretesszük egy 20 percre. Előveszünk egy teáskanalat, a házi szilvalekvárt, és egy süteményformát, én most a hagyományos kosárka sablont választottam. Körülbelül diónyi nagyságú golyókat szétnyomkodunk a formában, kanállal belehelyezzük a lekvárt, aminek a tetejére kis mennyiségű tésztát reszelünk. Betesszük 180 fokon sülni fél órára a kosárkáinkat, majd kivesszük őket, pár másodpercet várunk, hogy lehűljenek, majd kifordítjuk őket a formából.
Ennyire egyszerű.
Fotók: Bere Mátyás