Ki ne ismerné az ősz sztárját, a hecsedlit, közismert nevén a csipkebogyót. Ennek az apró bogyó termésnek több neve is használatos, mint például a csipkerózsa, kutyarózsa, ebrózsa, gyepűrózsa, csitkenyev vagy tüskefa. Gyógyhatása miatt nagy becsben tartják: roborál, támogatja az immunrendszert, gátolja a meszesedést, serkenti a mellékvesék és a máj működését, erősíti csontokat, szív- és érvédő, vérképző hatású.
A családunkat nem mondanám nagy csipkebogyó fogyasztónak. Én ismertettem meg velük az őszi bogyótermést lekvár formájában – hála a befőzési mániámnak – amiből végül is érdeklődve fogyasztottak. De a hagyományos szilva és sárgabarackot azért nem tudta letaszítani a trónról. Hétvégén keresgéltem a kamrában, és találtam is csipkebogyó lekvárt, ami nem sokkal később már pite alakjában létezett tovább.
A tésztája egy egyszerű vajas pite/tart tészta. A krém enyhén savanykás, fűszeres ízű lett – ilyen ízű a lekvárt is– érződik a csipkebogyó klasszikus íze.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 12 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg liszt
- 1 ek. víz
- csipet só
Krém
- 70dl csipkebogyó lekvár
- 2 ek étkezési keményítő
- ízlés szerint cukor
- ízlés szerint vaníliáscukor
A tésztához robotgéppel keverjük habosra a vajat a cukorral. Adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát és a csipet sót és géppel dolgozzuk össze. A kakaóport keverjük el a liszttel és a vajas masszát dolgozzuk össze vele. Sütőpapírba csomagolva pihentessük a tésztát a hűtőben legalább 1 órát! A lekvárt lábasban kicsit felkeverjük, körülbelül 5 percet langyosítunk rajta, majd ha szükséges, adjunk hozzá cukrot, vaníliáscukrot és a keményítőt. Keverjük el az alapanyagokat, főzzük egybe mindezt.
A tésztát nyújtsuk vékonyra, és helyezzük a formába. A maradék tésztából díszítsünk kedvünkre. Szurkáljuk meg villával a tészta az alját, és vakon süssük 170 fokon 10 percet a nehezékkel, majd még kb. 10 percet nehezék nélkül.
Vakon sütés: a nyers tésztára helyezzünk sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel, babbal, így nem deformálódik a tészta.
A félig kész tésztába öntsük a vaníliás-csipkebogyós krémet, helyezzük rá a díszítést, amit nyomkodjunk a tészta széléhez – én reszeltem. Mindezt süssük tovább még fél óráig, majd hagyjuk a piteformában kihűlni.