Csakis olyan ételvariánsokat teszek közzé a Behir.hu felületén, amelyeket én találok ki, vagy egy adott receptet tovább gondolok és kipróbálom. A csicseriborsó snack esetében is így történt. Részben azért indultam el a gasztronómiai rovat irányába, mert nagyon fontosnak tartom azt, hogy tudjuk mit fogyasztunk el. Ugyanakkor a főzés által nagyobb alázattal gondolhatunk a "láthatatlan munkafolyamatok elvégzőire", a szakácsokra, legyenek azok profik, vagy az édesanyánk, nagymamánk, testvérünk, barátunk.
A főzés által megláthatjuk, mennyi munkába kerül az, hogy bármi is a tányérunkra kerüljön. Ugyanakkor az is tény, hogy a boltban kapható chipsek és cukorkák tele vannak színezékkel, aromákkal is, inkább a házilag készített nassonlnivalók híve vagyok. Nagy gondot fordítok a máj tisztán tartására, mert nem is gondolnánk mennyi méreganyag raktározódhat el ebben a szervben. Ezen az étkezéssel, étkezési szokásainkkal tudunk segíteni. Ez persze azért nem olyan könnyű, mint leírni ezt a néhány gondolatot, de szolidaritást vállalok az olvasóval. Igyekszem olyan publikációkkal tartalmilag "színesíteni az abroszt", amit én is szívesen elfogyasztanék, illetve magam is figyelem a "hó végi pénztárca állapotokat" is. A csicseriborsó snack egy olyan megoldás a nassolásra, ami nem drága, és felesleges méreganyagoktól mentes egyben.
A csicseriborsó az alapvető ételek sorát gyarapítja Ázsiában és Dél-Amerikában, nálunk néhány éve tart a reneszánsza. Magas fehérjetartalma miatt igen népszerű azokban az országokban, ahol a hús nehezen elérhető. Rengeteg indiai ételnek képezi az alapját. Európában is régen ismert, de csak az utóbbi években kezdi újra elfoglalni a helyét a köztudatban, mert nemcsak a vegetáriánus fogások egészséges összetevője, de remekül támogathatja a fogyókúrát is.
Csicseriborsó snack
Hozzávalók
- 34 dkg csicseriborsó
- 3 ek. olívaolaj
- 2 tk. fűszerpaprika
- ízlés szerint só
- ízlés szerint chilipor
- 1 tk. fokhagymapor
Elkészítés
A csicseriborsót egy estére a hűtűbe teszem, ahol duplájára dagad. Másnap lecsöpögtetem, majd egy szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe öntöm, megcsorgatom az olivaolajjal, és jöhetnek a fűszerek, amit jól elkavarunk. 20 percig 200 fokon megsütjük. Jó nassolást!
Fotók: Bere Mátyás, étel-illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu