Húsmentes ebéd hétvégére - zöldség leves gazdagon, mellé mákos tészta

Nem érdemes és nem is kell lemondani a finom és egészséges levesekről. Ha könnyű, ám laktató levest keres, válassza a zöldségekből készülteket. Nem lesz nehéz dolga, gyakorlatilag a leves alkotóján múlik, milyen ízvilág felé tereli készítményét. Egy biztos, hogy az egészséges leves mellé kiváló második a jó öreg mákos tészta.

A sok zöldséggel készülő leves egészséges és laktató is egyben. Érdemes a vöröshagymát apróra kockázni, és üvegesre párolni. Ha teheti, ne sima vízzel, hanem alaplével főzze. A zöldségleveseket a gyomorkímélő ételek között tartják számon. Egy igazi és finom zöldséglevesben ugyanis minden megtalálható, amire a szervezetnek szüksége lehet: vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok. Egy húst nélkülöző leves mellé jöhet az ősz egyik sztárja, a mákos tészta, amivel alig lehet betelni. Az alábbi recepttel természetesen nem találtam fel a konyhai spanyolviaszt, csupán inspirációt szeretnék nyújtani az olvasóinknak. 

 

Fotó: Bere Mátyás; ételillusztráció: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Miért fontos otthon főzni?

Több kutatás bebizonyította, hogy a főzés összefüggésbe hozható a boldogsággal, relaxációval, a nagyobb önismerettel, az önbizalom növelésével. Kimutatták, hogy az otthoni főzés érzelmi feszültségeket old fel, a konyhában szerzett magabiztosság sikerélményt ad, ezáltal erősödik az általános jóllét érzete. Otthon elvileg egészségesebben is étkezhetünk. És természetesen a főzésnél úgy fűszerezhetünk, ahogy nekünk tetszik. Azt főzünk, amit megkívánunk és szeretünk. Az otthoni főzés előnyei között szerepel a gazdaságosság. Az alapanyagok közvetlen beszerzése általában olcsóbb, mint a kész étel rendelése. Emellett a maradékokat újra át lehet gondolni, így kevesebb étel landol a kukában. 

 

Hozzávalók 4 személyre


- 4 szál sárgarépa
- 2 nagyobb krumpli
- 2 l alaplé
- 2 szál fehérrépa
- 1 hagyma
- 1 csokor petrezselyem
- só
- bors
- olaj
- levestészta

 

Elkészítés

Serpenyőben, szükség szerint egy kevés olaj hozzáadásával párolja üvegesre a hagymát. Amíg puhul, készítse elő a zöldségeket: tisztítsa meg és darabolja fel őket. Adja őket a puha hagymához, és nagyobb lángon pirítsa meg a tartalmat néhány perc alatt. Így sokkal jobban kiadják majd az ízüket. Öntse fel alaplével a párolt zöldségeket, sózza és borsozza meg, adja hozzá a petrezselymet. Forralja fel, majd vegye a lángot kicsire, és kezdje el összefőzni. 10 perc múlva mehet bele a meghámozott, felkockázott krumpli és lassú tűzön körülbelül egy óráig főzzük. A mákos tésztához nem írtunk receptet, mert ott igazán egyszerű dolgunk van. Tészta adagot kimérjük, megfőzzük és annyi darált mákkal szórjuk meg a halmot, amennyivel nem szégyelljük. Valaki porcukorral, valaki anélkül valaki pedig mézzel is szívesen fogyasztja. Jó étvágyat! 

Fotó: Bere Mátyás; étel illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

 

 

További programok »

FEL