Nem vitás, hogy a mákos guba, darázsfészek és a máglyarakás a legfinomabb hazai fogások sorát gyarapítják. Kiváló étel lehet bármelyik abban az esetben is, ha például megmaradt az elmúlt napokból egy kevés kalács, kifli, esetleg megkezdett szilvalekvár vagy bármilyen más ízű dzsem. Mostani maradékmentő nevesincs hibrid ételem annak köszönhető, hogy nem fogyott el otthon a regglire szánt kiflihad, ami biztos, hogy nemcsak velem fordult már elő. Továbbá a szilvalekvár szezonomat élem, és sikerült egy üveget csupán félig megtöltenem, amit nem is zártam le, csak hagytam kihűlni. Már akkor tudtam, hogy azt felhasználom amilyen gyorsan csak lehet valamihez, legyen bármi.
Utána körülnéztem a kamrámban, és láttam, hogy van egy kevés megkezdett mákom, és egy maréknyi dióm. Ugyanakkor a mézeskalács díszítésekhez mindig teszek el tojásfehérjét a fagyasztóba, amiből most elővettem egy adagot. Már megvolt a következő két napi menü, ami túrógombóc lett volna szafaládé levessel, ám az anyagok megléte miatt változtattam rajta. Így született meg a máglyarakás, mákos guba, darázsfészek egyben elnevezésű – csakhogy legyen valami neve mégis – édes ételem, ami még jól is sikerült. A visszajelzések alapján máskor is elkészíthetem ezt a finomságot, amit én inkább kevésbé édesre alkottam, mert inkább főételnek semmint desszertnek szántam.
Máglyarakás, mákos guba, darázsfészek egyben
Hozzávalók
- 8 kifli (az enyém nagyon száraz volt)
- 2 dl tej (ammi a kiflik szárazságától függően lehet több is)
- 2 db tojás
- 10 dkg vaj
- 4 kanál cukor (vagy méz)
- 20 dkg dió (vagy annál kevesebb)
- 10 dkg mák
- 6 ek szilvalekvár
- 5 tojás fehérje (kb.)
Elkészítés
A kifliket egyenlő karikákra daraboljuk. A tejet megmelegítjük majd 3 evőkanál cukrot feloldunk benne. Utána a tojássárgáját külön választjuk a fehérjétől. A tojássárgája mehet a tejes keverékbe, amibe a vajat is elkavarjuk. Ráöntjük a kiflikarikákra, hagyjuk kicsit, hadd szívja magába a levet. Utána ezt az adagot kétfelé osztjuk. Az egyik felébe a meglévő ledarált dióadagot, a másikba a mákot tesszük. Összekeverjük mindkettőt. Egy kivajazott jénai tálba helyezzük az egyik felét. Majd megnyomkodjuk az első adagot. Utána jöhet a szilvalekvár, majd a másik adag keverék is. Ezt 25 percig 170 fokon sütjük a sütőbe. Eközben a maradék cukorral felverjük a tojásfehérjét, amibe egy evőkanálnyi darált diót szórunk. Az így felvert kemény habot a kiflirengeteg tetejére halmozzuk, majd visszatesszük addig, amíg szépen megbarnul a teteje. Melegen is tálalhatjuk, de én például mindig másnap szoktam fogyasztani. Addigra szeletelhetővé válik ugyanis a készítmény, és nem utolsósorban az ízek is összeérnek.
Jó étvágyat!
Fotók: Bere Mátyás; étel illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu