Az én hamis molnárkalácsom

A molnárkalács egy édes ostya, melynek élő néphagyományát Borsodnádasdon őrzik. A településen minden évben megrendezik a Molnárkalács Fesztivált, valamint a helyiek országszerte részt vesznek különféle rendezvényeken, ahol sparhelten, díszes sütővasak segítségével készítik a különféle mintákkal ellátott, édes, ropogós ostyákat.

A molnárkalács csak a neve szerint kalács, valójában egy ropogós ostyáról van szó, amely egyszerűsége és olcsó alapanyagai miatt lett a népi konyha egyik kedvelt csemegéje.

Az ostyakészítés szokása a Németalföldről ered, Magyarországon a reneszánsz időkig visszanyúlóan megtaláljuk a nyomait. A molnárkalács készítésének hagyományát egy borsodnádasi iskola egykori énektanára, dr. Nemcsik Pál kezdte feldolgozni, ő a hetvenes években 126 sütővasat talált. Később a pozíciót öröklő Sági Tibor vállalta, hogy megőrzi ezeket. Újra megnyitotta a többedszer széthordott Helytörténeti Gyűjteményt, és könyvekben, cikkekben dolgozta fel a molnárkalács és a sütővasak hagyományát, mintázatát. De nemcsak az elméleti munkának élt: a kissé feledésbe merült tradíció új lendületet kapott, hiszen előkerültek a régi receptek és izzásba hozták a sütővasakat, végül fesztivál szerveződött köréjük. 

Ugyanakkor ha ennek az egyszerű édességnek az eredeténél maradunk, felfedezhetjük, hogy a molnárkalács a liturgia során használt szentelt ostyából alakult át népi édességgé. A múltban a sütést különböző alkalmakhoz kötötték, ilyen volt például a karácsony, a Luca-nap, a fonó, a nagyböjt, a húsvét, a lakodalom vagy a gyermekágy meglátogatása. A molnárkalács receptje és elkészítésének fortélya az évszázadok során családon belül öröklődött.

Ezt az édességet a sütővas teszi azzá, ami. Az ostya készítését egy kerek, nagyjából 14-21 centi átmérőjű, egyedi motívumokkal díszített, ollószerűen szétnyitható sütővassal végzik.

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu étel_illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna

 

"A sütővasak kerek felületére minden családban más-más mintát véstek, így néprajzi szempontból is kiemelkedő értékűek. A motívumok közt gyakoriak a vallási jelképek, a szerelem, a házasság vagy az államiság szimbólumai, de feltűnnek növények és állatok is" – írja Sági Tibor a Borsodnádasd és a molnárkalács történetét is bemutató könyvében.

Amivel viszont én készültem, az egy hamis molnárkalács, hiszen az én "kalácsom" nem ilyen sütővasal készült és kicsit sűrűbb is a tésztája, mint az eredeti receptnek, illetve jóval kissebb. 

A célom az volt, hogy egy ropogós édességgel kedveskedjek a családomnak, illetve becsempésszek egy hagyományos ételkülönlegességet a hétköznapokba.

 

Fotó: Bere Mátyás/ Behir.hu étel_illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna

 

Hamis molnárkalács 
Hozzávalók
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • 17 dkg tejföl
 
Elkészítés:

A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd jöhet a többi hozzávaló – végeredményként egy kissé ragacsos masszát kell kapnunk. Előkészítjük az ostyasütőt, és a sütő mellé készítsünk egy vizes tálkát. Erre azért van szükség, hogy a kis gombócok után mindig vizes maradjon a kezünk. Így kevésbé leszünk "nyakig" majszosak. Innen kezdve a sütő már végzi a dolgát.

Jó étvágyat! 

További programok »

FEL