Könnyű túrógombócot a vasárnapi tányérra

2024. május 12. 11:38 | Csiffáry Zsuzsanna

A tökéletes, könnyű túrógombóc elkészítése amennyire egyszerűnek tűnik, olyannyira komplikált, mivel nehéz megtalálni a tökéletes "könnyűségét". A hozzávalók helyes, helytelen arányaival pengeélen táncolhatunk. Ha kevés szilárd anyagot teszünk bele, ételünk könnyen szétfőhet a forró vízben, ha sokat, akkor nagyon kemény gombócok kerülnek a tányérra. Cikkünkben egy kipróbált és egyben bevált receptet teszünk közzé, valamint a gombóc eme fajtájának kezdeteiről is szót ejtünk.

Alig van ember, aki ne szeretné a túrógombócot. A legjobb az, amikor ez az édes étel könnyű, szinte rezeg, ahogy a villára emeli az ember, és az aranyló morzsába hempergetve, porcukorral, tejföllel, vagy még egy kis gyümölcsszósszal van meghintve. Talán azért is ilyen népszerű, mert könnyen elkészíthető és sokféle módon variálható, sósan és cukrosan egyaránt.

A túrógombóc a gombócok változatos családjának nemes tagja. Csíki Sándor, gasztroblogger leírásából is kiderül, hogy hozzánk osztrák közvetítéssel érkezett és a szakácskönyvek tanúsága szerint, a 19. század második felétől kezdett terjedni. Ekkoriban a hazai tejipar is megerősödött, és a városokban a tejtermék már nem csak a kofáktól volt beszerezhető. Az erőteljes osztrák hatás ellenére, ma is tovább él a cseh eredet legendája is, amit a csehek gombócimádata hitelesít. A mai gombóc, Knödel, knédli őseredetét azonban továbbra sem csak az elmúlt kétszáz esztendőben, hanem jóval azt megelőzően kell keresnünk.

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

A gombócok ugyanis, már évezredek óta az alpesi népek, országok gasztronómiájának hagyományos és szerves részét képezik. Persze a túrógombóc sem kizárólag nálunk népszerű, és nem is biztos, hogy itt készült először, afféle monarchikus kedvenc, a teljes térség rajong érte, sőt a világ más részein is vannak hívei, bár az is igaz, hogy a receptúra ebből a térségből származik. Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Romániában sem kevésbé népszerű, mint nálunk, és persze minden országban kicsit másként tálalják. 

Íme egy variáció, amely a rezgős és könnyű édességet garantálja a tányéron. 

 

Könnyű, kipróbált túrógombóc

 

Hozzávalók

- 0.5 kg tehéntúró

- 4 db tojás

- 70 g búzadara

- 25 g finomliszt

- 1 csipet só

- 10 g cukor

- 2 csomag vaníliáscukor

- fél tk szódabikarbóna

- 20 dkg zsemlemorzsa

- 2 ek napraforgó olaj (a zsemlemorzsa pirításához)

- 5 dkg porcukor

 

Elkészítés

A túrót jól összedolgozzuk a 4 tojássárgájával, búzadarával, liszttel, cukorral és sóval, illetve szódabikarbónával. 1-2 órán át állni hagyjuk a hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formálunk belőle. Bő, forrásban lévő vízben kb. 15 percig főzzük, végül meghempergetjük a már elkészített pirított darában vagy zsemlemorzsában (én cukorral karamellizálom a zsemlemorzsát). Porcukorral meghintve, tejföllel fogyaszthatjuk, a tejfölt joghurttal is kiválthatjuk.

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

További programok »

FEL