Mozgalmas évet zárt a Békéscsabai Turisztikai Egyesület

2020. december 22. 14:52 | behir.hu

A koronavírus világjárvány komoly hatással volt a turizmusra, ez alól a békéscsabai szolgáltatók sem kivételek. Ennek ellenére a Békéscsabai Turisztikai Egyesület (BTE) így is eredményes évet tudhat maga mögött.

Az egyesület élén 2019 decemberében váltás történt, így a 2020-as év már Opauszki Zoltán elnöklésével indult. Év elején fókuszcsoportos megbeszélések zajlottak a turizmushoz kapcsolódó, különböző területek képviselőivel. A város turizmusának stratégiai tervezése miatt fontos volt, hogy feltárják a turisztikai szolgáltatók véleményét, problémáit és ezekre reagálva lépéseket tegyenek a város idegenforgalmi potenciáljának növelése érdekében. A megyeszékhely turisztikai életének fellendítése, a hatékonyabb munkavégzés érdekében az egyesület elnöke együttműködési megállapodásokat kötött a város turizmusában érdekelt civil szervezetekkel – idézte fel közleményében a szervezet.

Békéscsaba egyik legjelentősebb turisztikai terméke a gasztronómia, így a BTE a csabai gasztronómia megújítására is erőfeszítéseket tett: helyi, civil szervezetek közreműködésével feltérképezték a város gasztronómiai értékeit. Ezzel párhuzamosan szoros együttműködésbe kezdtek a Békés megyei kötődésű Barna Ádám séffel: az összegyűjtött csabai receptekből 5 fogásos menüsort állított össze. Később mindezt a CsabaPark éttermében, szakmai workshopon - csabai vendéglátós szakemberek előtt – el is készítette. Az egyesület ajánlása alapján, az éttermek képviselőinek átadott receptsor a jövőben a helyi éttermi kínálat részét képezheti majd.

Az Egyesület 2020 februárjában „Hagyomány és turizmus” címmel turisztikai konferenciát rendezett. A szervezet gondozásában a város turisztikai honlapja, a visitbekescsaba.com is megújult. A Csabai Farsang alatt, egy februári hosszú hétvégén Csabai Torkos Toros Hétvége elnevezéssel turisták számára szóló komplex turisztikai csomagot állítottak össze. Október 23-25. között pedig az elmaradt Csabai Kolbászfesztivál nyomán keletkezett programűrt a csabaiak és a városban tartózkodó turisták részére szervezett „Kolbászolj velünk!” elnevezésű gasztrokulturális kínálattal pótolta. Az egyesületi tagok közötti együttműködés erősítésére a tagság részvételével látvány disznóvágást szerveztek. A disznóvágásról, a kolbász készítéséről felvételeket, fotókat készítettek annak érdekében, hogy azokat a gasztroturizmus marketingjében használhassák.

A 2020-as évben folyamatosan napirenden volt a terv, hogy Gyula és Békéscsaba városok közös turisztikai programmal, turisztikai desztinációként erősítsék a térség turisztikáját. Ennek eredményeképpen, hosszú előkészítő munkát követően ősszel létrejött a Gyula-Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség. Szeptemberben pedig megjelent a turisztikai térségekről szóló kormányrendeletet, melynek nyomán Békéscsaba a Gyula és térsége elnevezéssel meghatározott térség tagja lett. A folytatásban Gyula és Csaba szakemberei munkabizottságokat hoztak létre és az év végén elindult a közös tervezés.

A helyi turizmus szervezésében tapasztalható eredményeket, aktivitást látva az év folyamán számos turisztikai szolgáltató  jelezte belépési szándékát a Turisztikai Egyesületbe. Ennek eredményeképpen a tagság az év folyamán 27 új turisztikai szolgáltatóval bővült, legutóbb december 21-én döntöttek 8 tag felvételéről. Az Egyesület jelenlegi taglétszáma 54.

A pandémia miatt kieső idegenforgalmi adóbevételek pótlására, a szervezet költségvetését több jelentősebb összegű pályázati forrással tudta kiegészíteni. Egyebek mellett 4 millió forintot nyert Hungarikum pályázat keretében Csabai receptfüzet megjelentetésére, továbbá 2021. elején 19,5 millió Forintból megújulhat az Egyesület által fenntartott Tourinform iroda belső tere.

További programok »

FEL