Ínyencek figyelem! - Torkos toros hétvége Békéscsabán

2020. február 7. 11:15 | behir

Csabai Torkos Toros Hétvége a gasztronómia és a kultúra szerelmeseinek! Gazdag programkínálattal várjuk az érdeklődőket Békéscsabán, a Csabai Farsang keretében szervezett hétvégén, február 21-23. között.

A CsabaPark kolbászudvarában szervezett látvány disznóvágás során egy hagyományos disznótorba nyerhetünk betekintést. Finom toros ételeket kóstolhatunk, miközben a Csabai Kolbászklub szakavatott kolbászmestereitől megtudhatjuk, hogy az egyes fogások hogyan készülnek, milyen úton jutnak el az asztalra.

A zenével kísért délelőtt folyamán lehetőség nyílik ínycsiklandó kóstoló vásárlására a helyszínen található hentesüzletben, közben a kolbászmúzeumban a disznóvágással kapcsolatos hagyományok elevenednek meg.

A mulatságot követően a város legújabb közlekedési eszközére, a Kolbuszra szállva Békéscsaba legöregebb lakóházánál folytatódik a program. Várostörténeti séta veszi kezdetét, melynek során megismerkedhetünk a szlovák hagyományokkal, a város történetével, nevezetességeivel. Természetesen az ízkavalkád nem ér véget, aki még bírja, azok számára régimódi szlovák desszertet és tradicionális csabai vastagkolbászt kínálnak.

A program során a gasztronómiai élmények mellett a télbúcsúztató farsangi szokások is életre kelnek. A városközpont hangulatos utcáin végighaladó látványos maskarás felvonulást követően az Élővíz-csatorna partján kiszebaba égetéssel vesznek búcsút a hideg évszaktól. A hangos ünneplés közepette a torkoskodás tovább folytatódik a hamisítatlan szlovák farsangi étel, a csörögefánk, valamint forró tea és forralt bor fogyasztásával.

A mulatozás másnapján, zárásként a helyi Árpád Gyógy- és Strandfürdőben kényeztethetjük testünket, lelkünket.

Biztosak lehetünk abban, hogy nem mindennapi, gazdag, hagyományőrző, az összes érzékszervünkre ható hétvége részesei lehetünk, ahol a legszakavatottabb személyek kalauzolnak el bennünket a disznóvágás és a megyeszékhely hagyományaiban.
A programra jegyek a Csabagyöngye Kulturális Központban, a Tourinform Békéscsaba irodában és a ticketportal weboldalán válthatók.

További programok »

Kultúra

Könyvtárak a köz szolgálatában, járvány idején is

Bár a könyvtárak kapui átmenetileg bezártak a nyilvánosság előtt, a könyvtárosok azonban ilyenkor is dolgoznak, és a rendelkezésre álló eszközeikkel, kreativitásukkal azon igyekeznek, hogy minél inkább megkönnyítsék használóik alaposan felfordult életét.
08:53
FEL