Együttműködési megállapodás: cél a megyeszékhely turizmusának fellendítése

2020. február 10. 13:17 | Szilágyi Viktória

Opauszki Zoltán, a Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke és Mácsai Sándor, a Békéscsabai Hagyományőrző Kulturális Kör elnöke együttműködési megállapodást írtak alá hétfőn délelőtt a Csabagyöngye Pataky termében, Békéscsaba turizmusának fellendítése érdekében.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület tagjai a nemrégiben tartott tisztújításkor Opauszki Zoltánnak szavaztak bizalmat, azóta szakmai egyeztetések és komoly háttérmunka zajlik a szervezetben. Az egyesület február 21-én mutatja be a visitbekescsaba.com turisztikai oldal megújult változatát. 

Opauszki Zoltán elmondta: a Békéscsabai Hagyományőrző Körrel azért kezdeményezték a megállapodást, mert a Mácsai Sándor által vezetett civil szervezet aktív a város értékeinek a bemutatásában. 

– Azt gondoljuk, a város turizmusát nem lehet úgy építeni és erősíteni, hogy ne működnénk együtt azokkal a szervezetekkel, akik a város értékeit megmutatják. Csak velük együtt tudunk sikerre jutni. A turizmus akkor tud fejlődni, ha a lakók magukénak érzik a várost, és ők jól érzik magukat itt. Ez a kisugárzás erősíti, hogy ez egy jól élhető, kellemes város – fogalmazott. 

Opauszki Zoltán hozzátette, hogy a békéscsabai és gyulai vezetés között is elindult az együttműködés annak érdekében, hogy a két város kiemelt turisztikai desztinációs szervezete (TDM) létrejöjjön. Mindkét település közgyűlése olyan előterjesztéseket tűz napirendre februárban, amelyek megalapozzák és biztosítják ennek a szervezetnek a létrehozását. 

 

Opauszki Zoltán (b) és Mácsai Sándor (j) - Az együttműködési megállapodás aláírása /Fotó: Szilágyi Viktória /Behir.hu

 

Mácsai Sándor elmondta: Békéscsabán sokan ápolják és tisztelik a hagyományokat, amelyet őseink idehoztak, és valamilyen módon szeretnék megmenteni, továbbadni. 

– Amikor ellátogat valaki egy városba, megnézi a múzeumokat, templomokat. Mi nem vagyunk tele műemlékekkel, de amink van, az értékes. Ezek között az értékek között vannak például a régi, csabai tradicionális házak is – fogalmazott.

Az egyesület elsőként a Molnár-házat mentette meg városi forrás segítségével, amelyről kiderült, hogy Békéscsaba legrégebben épült, és épen megmaradt háza. A Molnár-házat további "gyöngyszem" követte, így alakult ki a két és fél órás Harruckern történelmi séta "gyöngyfüzére",  amelynek részeként a Meseház, a Szlovák Tájház és végül az Evangélikus Nagytemplom várja az érdeklődőket. 

Ez a "csomag" a hagyományőrzők találmánya, amelyet a városba látogatóknak és az itt élőknek is ajánlanak.

– Egészen más így Békéscsabát megnézni, egy kis kóstolóval és zenével egybekötve. Azon dolgozunk, hogy ezt az útvonalat továbbfejlesszük, még több gyöngyszemet fűzzünk fel rá – fogalmazott a civil szervezet elnöke. 

FEL