A 2018-as év séfje látogatott a CsabaParkba

2020. február 29. 08:55 | Hidvégi Dávid

A két éve az év séfjének választott Barna Ádám látogatott Békéscsabára, aki egy öt fogásos menüt mutatott be a Békéscsabai Turisztikai Egyesület meghívására a CsabaParkban. Az ételsor az egyesület ajánlására a jövőben felkerülhet több csabai étterem étlapjára, hogy az idelátogató turisták megkóstolhassák a helyi ízeket.

A rendezvényen tiszteletét tette Herczeg Tamás is, aki fontosnak tartja a helyi hagyományok, azon belül a gasztronómia, így a csabai ízek őrzését. Az országgyűlési képviselő kiemelte: a konyhának és a vendéglátásnak kulcsszerepe van a turisztikában hiszen ha egy turista Békéscsabára és Békés megyébe látogat, akkor biztosan betér egy helyi étterem valamelyikébe.

 

 

– Ha egy turista finom ételt kap, akkor legközelebb visszatér ugyanoda. A mi hagyományaink olyanok, hogy ezekkel a Békés megyei ízekkel, akár budapesti és külföldi vendégeket is meg lehet fogni. Olyan alapanyagai, olyan hagyományai és elkészítési technológiái vannak az ételeknek, amikre büszkék lehetünk – fogalmazott Herczeg Tamás.

A Békéscsabai Turisztikai Egyesület elnöke hangsúlyozta: a gasztronómia fontos szerepet tölt be a város életében. Opauszki Zoltán hozzátette: együttműködésekre kell törekedniük azokkal, akik ebben a szakmában dolgoznak.

 

– A kolbászkészítőkkel ismételten keressük a közös beszélgetések lehetőségét. A következő hetekben ez is a feladataink sorába tartozik, hogy a csabai kolbász kérdéskörével is foglalkozzunk – részletezte az elnök.

A 2018-ban év séfjének választott szakácsnak nem volt ismeretlen terep Békéscsaba, hiszen mezőberényi szakemberről van szó, aki jelenleg a budapesti St. Andrea Borbár séfjeként dolgozik. Barna Ádám elmondta, hogy a gasztronómiának és a főzésnek soha nem látott népszerűsége van.

 

 

– A vendégek egyre inkább hozzáértők, így egyre több a lelkes amatőr, a hobbiszakács. Az éttermek kínálata is változik, egyre több jó helyen az ízélményekből kiindulva fejlesztenek tökélyre egy-egy autentikus étlelt. Sosem volt talán ilyen fontos a minőségi alapanyag és az igazán jó íz – jeletette ki a séf.

Az alábbi öt ételt került asztalra a CsabaParkban: paprikás sertésfej, savanyított zöld gyümölcsökkel; burgonyaleves kolbásszal és tojással; langyos nyári töltött káposzta, kovászolt zöldbab csabai kolbásszal és töltött sertésszűzzel; illetve paradicsomos káposzta füstölt császárhússal. Az ételekről keltett benyomásaikat a helyi éttermek munkatársai a kóstoltatás után megvitathatták Barna Ádámmal.

 

Galéria

További programok »

FEL