Ismét megrendezik a Háromváros Kerékpáros Fesztivált

2024. április 11. 19:59 | Vincze Attila

Immár harmadik alkalommal rendezik meg a Háromváros Kerékpáros Fesztivált május utolsó hétvégéjén. A házigazda ezúttal Gyula városa lesz, de természetesen Békésen és Békéscsabán is számos izgalmas programmal várják a szervezők az érdeklődőket.

Az idei rendezvénnyel kapcsolatos csütörtöki tájékoztatón a Békéscsabai Turisztikai Egyesület, mint a fesztivál egyik főszervezőjének elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A Gyulavári Kastélyban tartott eseményen Opauszki Zoltán elmondta: fontos, hogy a szomszédos három város, tehát Békés, Békéscsaba és Gyula minél szorosabban együttműködjön és a kerékpáros fesztivál egy kiváló példa erre már évek óta. Kiemelte: a rendezvény gerincét az a mintegy 55 km-es körtúra adja, amely átvezet egyik településről a másikra. 

– A rendezvény legfontosabb hozadéka talán az, hogy több száz bringás egy időben, együtt teker, hisz ez nem a teljesítményről szól, hanem arról, hogy együtt vagyunk, a túra közben beszélgetünk egymással, megismerjük egymást, tehát a közösségformálás is fontos üzenete mindennek – fogalmazott, hozzátéve, hogy a fesztiválnak természetesen turisztikai jelentősége is van, hisz az aktív turizmus egyre népszerűbb a térségben, elég ha csak a tavaly az év kerékpárútjának választott Wenckheim kerékpárútra gondolunk. 

 

 

Ezt követően az esemény házigazdájaként először szereplő Gyula polgármestere vette át a szót. Görgényi Ernő arról beszélt, hogy jó kapcsolat alakult ki az elmúlt 10-15 évben a három város vezetése között, és az együttműködésük egyik sikeres területe éppen a sport. Mint mondta, idén pont úgy jött ki a lépés, hogy a Gyulavári Kastélynapokkal egyidőben lesz a Háromváros Kerékpáros Fesztivál, így május 25-én reggel a kastély parkjából indul majd a körtúra. 

– Akik végigkerekezik a teljes túrát, később ide is érkeznek majd vissza és itt a kastélynapokon este koncerteken, zenés-táncos rendezvényeken vehetnek részt, így a sportolás után kikapcsolódhatnak – részletezte.

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta: a rendezvény a kerékpározás szépségeire, fontosságára hívja fel a figyelmet, valamint az aktív szabadidő eltöltésére. Szarvas Péter megjegyezte, hogy a három város az elmúlt időszakban számos fejlesztéssel bővítette kerékpáros infrastruktúráját, így biztonságosan teljesíthető a kiszabott táv.

 

 

– A városban ez a májusi hétvége ugyanakkor nagyon intenzív lesz, hiszen az Open Road motoros fesztivál központi helyszíneként Békéscsabát jelölte meg és ezáltal egy nagyon komoly kerékpáros, illetve motoros rendezvénynek adunk otthont. Ennek örülök természetesen, úgyhogy nagy nyüzsgés lesz a főtéren és a város több pontján is, sőt szombat este egy meglepetés koncerttel is várjuk az érdeklődőket – mondta. 

Kálmán Tibor, Békés polgármestere közölte: számukra megtiszteltetés, hogy a másik két várossal egy ilyen jó kezdeményezésben együttműködhetnek. Szerinte a rendezvénynek is köszönhető, hogy az emberek az elmúlt két évben kimozdultak a természetbe és keresték a környéken az aktív kikapcsolódási lehetőségeket.

 

 

– Mára nagyon sokan járják ezt az útvonalat, hisz az egyes helyszíneken Békéscsabán, Békésen, Gyulán is beugranak a biciklisek ide-oda, ami számukra érdekes, de egy ilyen szervezett túra bőven túlmutat a város határain és hosszútávon csalogató, példamutató lehet megyei és országos szinten is – magyarázta. 

A harmadik Háromváros Kerékpáros Fesztivált május 24. és 26. között rendezik meg, a részletes programokért érdemes ellátogatni a visitgyula.hu és a visitbekescsaba.hu oldalakra. 

További programok »

Gyula

Átadták a Gyulai Várfürdő felújított főépületét - galériával

Ünnepélyes keretek között adták át a Gyulai Várfürdő fejlesztésének második ütemét szerdán. A beruházásban a Békés Vármegyei Központi Kórház egykori reumatológiai szakrendelőjét közel egymilliárd forintos hazai forrásból alakították át. A fejlesztés által bővült a téli pihenő területe is.
2024. május 29. 18:01
FEL