Három Békés megyei város rendez közös kerékpáros fesztivált pünkösdkor

2022. május 24. 15:20 | Vincze Attila

Háromváros Kerékpáros Fesztivál címmel szervez programsorozatot a pünkösdi hétvégén Békéscsaba, Békés és Gyula városa. A kezdeményezés célja a környék látványosságainak bemutatása, valamint az aktív turizmus fellendítése a térségben.

Az eseményt stílusosan a tavaly felavatott kerékpáros szobornál tartották volna meg, azonban az időjárás közbeszólt, így végül a tájékoztató a közeli Békéscsabai Jókai Színházba került át. A rendezvényen megjelent városvezetőket Opauszki Zoltán, a Csabagyöngye Kulturális Központ igazgatóhelyettese mint a fesztivál egyik főszervezője köszöntötte. Az ábécé sorrendnek megfelelően először Békés város polgármestere szólalt fel. Kálmán Tibor felidézte, hogy mindig voltak olyan kezdeményezések, amelyek a három várost összekötötték, elég csak a "Háromváros Sportfesztivál-ra" gondolunk, mely során a három közép-békési település közösen valósított meg, évről-évre váltakozó helyszínen látványos diák-sportprogramokat. A békési polgármester elmondta, hogy a város egyébként is fontosnak tartja az aktív turisztikai fejlesztéseket, így már a kezdetektől támogatták a fesztivál ötletét. 

– Amit most Békéscsaba városa javasolt a számunkra a Háromváros Kerékpáros Fesztivál képében, egy olyan továbbgondolása mindannak a sportos, szabadidős elképzeléseinknek, ami mind a három várost jellemzi, amely remélem mindenkinek tetszeni fog, és remélem, hogy nagyon sokan fognak eljönni ezekre a rendezvényekre – fogalmazott. 

Békéscsaba polgármestere hangsúlyozta, hogy a korábbi sportolási célú együttműködések jól megalapozták a soron következő kerékpáros rendezvényt. Szarvas Péter kiemelte, hogy mind a három település komoly erőfeszítéseket tett az elmúlt években a kerékpáros infrastruktúra fejlesztése terén, így kézenfekvő volt egy ilyen esemény megszervezése. Mint mondta, ezúttal Békéscsaba lesz a fő helyszín, azonban a többi városban is számos érdekes program várja majd az érdeklődőket. 

Fotó: behir.hu

 

– Az aktív turizmusra ösztönözzük az itt lakókat, az ide látogatókat, illetve megmutatjuk a három város látványosságait, és az összekötő utak szépségeit, mindezt izgalmas és szórakoztató programelemekkel. Természetesen mind a három település szervez programokat, azonban mivel Békéscsaba idén főszervezői státuszban van, így mind a három napon lesznek események a Szent István téren – részletezte.

Görgényi Ernő, Gyula polgármestere kitűnő kezdeményezésként jellemezte a kerékpáros fesztivált, amely a környék természeti értékeire és szabadidős tevékenységeire fekteti a hangsúlyt. Kiemelte, hogy a rendezvény a három város legrégebbi együttműködésére, az "Egy hajóban evezünk"-re is reflektál, amely során a települések vezetői együtt eveztek el a Körösökön Békés Dánfokig. A városvezető emlékeztetett, hogy az új kerékpárutaknak köszönhetően az eddigieknél biztonságosabban és kényelmesebben fedezhetjük fel a környék csodáit, de a fesztivált a sok színes program teszi igazán egyedivé.

– A gyulai programok szombaton várják majd a látogatókat a Gyulai Vár mellett a Rondellánál, lesz például ügyességi verseny, bringa, chopper, BMX bemutató, és este pedig koncert, úgyhogy szeretettel várunk mindenkit június negyedikén a délutáni órákban Gyulán a várhoz – mondta a városvezető. 

Az esemény végén bemutatták azt az érmet is, amelyet jutalmul majd minden, a három várost érintő kerékpáros túrát teljesítő biciklis megkap majd. A részletes programokról az alábbi linken tájékozódhatnak: https://visitbekescsaba.com/hu/p/haromvaros-kerekparos-fesztival

További programok »

Gyula

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL