Megnyílt a 22. Csabai Szalon

2022. november 26. 08:10 | Szabó Judit

Péntek délután megnyitották a 22. Csabai Szalont, harminchárom alkotó műveiből. A tárlat a Csabagyöngye Kulturális Központ első emeletén tekinthető meg december végéig.

A harminchárom alkotó több, mint hetven alkotása különböző pozíciókból, különböző technikákkal készült. A kiállításon olyan alkotók legfrissebb művei láthatók, akik Békéscsabán születtek vagy szorosan kötődnek a megyeszékhelyhez. Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze beszédében kiemelte, hogy ez a kiállítás az elmúlt évek leggazdagabb tárlata. 

Fotó: behir.hu

– Az elmúlt napokban többször is bejöttem megnézni a képeket. Úgy látom, hogy a huszonkét esztendő alatt talán most a leggazdagabb kiállítás.  Nem csak mennyiségben, hanem minőségben is – emelte ki Gyarmati Gabriella. 

A harminchárom alkotó művei között szerepel Penyaska László három műve is, aki hosszan tartó betegség után idén októberben elhunyt. A megyeszékhely alpolgármestere megnyitó beszédében visszaidézte, hogy a Csabai Szalon megnyitóját megelőzően annak az Aranycsapatnak a kiállítását zárták, amelyik hatvankilenc évvel ezelőtt pont a megnyitó napján győzte le az angol válogatottat. Ennek apropóján nyilvánították november 25-ét a magyar labdarúgás napjának.

– Rácsatlakozva erre a bevezető aktualitásra a mai napot a csabai festészet és a csabai képzőművészet napjává hirdetem, csak most, erre az alkalomra, erre az esztendőre. Azt is nyugodt szívvel, erős lokálpatrióta szellemiséggel mondhatom, hogy ma a csabai képzőművészet aranycsapatát is köszönthetjük a Csabagyöngye Kulturális Központ első emeletén – fejtette ki Varga Tamás

Fotó: behir.hu

A tárlat a Csabagyöngye Kulturális Központ első emeletén tekinthető meg, év végéig. A kiállítást Vozár M. Krisztián zongorajátéka kísérte. A kiállítókat a megnyitó végén Szente Béla, az intézmény igazgatója egy-egy emléklappal díjazta, majd közösen megtekintették a kiállítást. 

Az alkotók: Baji Miklós Zoltán, Barabás Ferenc, Bartolák Anna, Batke László, Bende Attila, Bereznai Péter, Boros Péter, Csuba Anita, Farkas-Pap Éva, Fazekas Attila, Fodorean Pásztor Gyöngyi, Gnandt János, Görgényi Éva, Görgényi Tamás, Herédi-Szabó Tibor, Holó-Hóbel László, Kolarovszki Zoltán, Kónya Kincső, Kovács Nikolett, László Henriett, Lonovics László, Megyeri-Horváth Gábor, Mészáros Sándor, Pék Zsuzsanna, Penyaska László, Sallai Lajos, Sholtz Endre, Szereday Ilona, Szeverényi Mihály, Szőke Sándor, Vágréti Róbert, Várkonyi János, Virág Éva

Galéria

 

További programok »

FEL