Megnyílt a 23. Csabai Szalon, több mint 50 alkotás látható a Csabagyöngyében

2023. október 17. 10:46 | Csiffáry Zsuzsanna

Huszonharmadik alkalommal mutatkoztak be Békéscsabán alkotásaikkal a helyi, illetve a városhoz kötődő művészek a Csabai Szalon című kiállításon. A tárlatnak idén is a Csabagyöngye Kulturális Központ ad helyet.

Megnyílt a 23. Csabai Szalon című kiállítás a Csabagyöngye Kulturális Központ Panoráma termében hétfőn este. A tárlat megnyitója rendhagyó módon a földszinten vette kezdetét, ahol Kerepeczki Nóra, az intézmény kreatív munkatársa Rejtő Jenő, A láthatatlan légió című művéből adott elő egy részletet.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Ezután Szente Béla, a Csabagyöngye igazgatója vette át a szót, majd Boros Péter, szobrász legújabb alkotását maga a művész leplezte le. A láthatatlan légióst ábrázoló művet az intézmény előterében láthatják az érdeklődők.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A szobor bemutatását követően az igazgató mindenkit a Panoráma terembe invitált, ahol Mészáros Zsuzsa múzeumpedagógus, vizuál-kulturális szakember nyitotta meg az eseményt, aki kiemelte, hogy remek anyag, több mint 50 kép gyűlt össze helyi vagy a helyhez kötődő alkotóktól. 

– A kezdetek óta kísérem a Csabai Szalont, ott voltam az ötletadók sorában. Akkor az volt a kiállítás neve, hogy Csabai Képcsarnok. Kifejezetten a nyári hónapokban raktuk ki a képeket, az ifiház földszintjén, hogyha idelátogat valaki a városba, akkor meg tudja nézni, hogy mi a kínálat a békéscsabai művészek között. Szerettük volna elérni a társaimmal azt, hogy vegyék meg ezeket az alkotásokat. Végül szalonná vált a képcsarnok, ahol lehetőségük van az itt élő művészeknek a bemutatkozásra, illetve arra, hogy szélesebb ismeretségre tegyenek szert – hangsúlyozta Mészáros Zsuzsa. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Csuta György festőművész is kiállított idén, csak úgy mint az előző 22 Csabai Szalon tárlatán. Mint fogalmazott: gyakorlati képzőművészetében a vegyes technikához ragaszkodik, ám ezúttal az árnyalatokban változást eszközölt.

– A mostani kiállításra két képpel készültem, ami két nőt ábrázol. Általában sötét színeket használok a vásznon, de most elhatároztam, hogy világosban fogok gondolkodni. A képek vegyes technikával készültek, vízfesték, akril, olaj egyaránt megtalálható a repertoáromban –  fogalmazott Csuta György.

A Csabai Szalon című tárlat december 31-éig látható az intézmény Panoráma termében. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

Kultúra

3. Főzz és Segíts! – Amikor is jó együtt lenni, jó együtt tenni, jó együtt enni

A Békés Vármegyei Kormányhivatal a 24. Gyulai Pálinkafesztivál részeként vasárnap kora reggel – a pálinkafesztivál keretében második alkalommal – harmadjára rendezte meg a Főzz és Segíts! jótékonysági karitatív rendezvényét. A Rondella melletti várkertben mintegy 40 csapat főzte a paprikás krumplit. A befolyt bevételt a Kádas György Alapítvány, illetve a Hatodik Érzék A Fogyatékkal Élőkért Egyesület számára ajánlották föl a szervezők.
2024. május 19. 15:06
FEL