Egy tál tavaszt ebédre?

2024. május 26. 11:16 | Csiffáry Zsuzsanna

Nem véletlen, hogy sok helyen cikkeznek arról, milyen fontos a szezonális táplálkozás. Minden évszaknak megvannak a maga szezonális lehetőségei, ezekben az időszakokban pedig tápanyagban sokkal dúsabbak ezek a nyalánkságok. Nem mellékesen pedig még finomak is!

A tavasz nem csak az öltözködésünkben hozhat új kihívásokat, ilyenkor az életmódunk is némi változtatást igényel, ha szeretnénk támogatni a szervezetünket. Ilyenkor is fontos, hogy megfelelő tápanyaghoz jussunk, és a lehetőségek egyre "nyílnak", hiszen a friss gyümölcsök, zöldségek is rendelkezésünkre állnak. A szezonális alapanyagokból szerencsére bőven válogathatunk, ezekkel feltölthetjük az "energiaraktárunkat". Minden évszakváltásra fáradtsággal reagálhat szervezetünk, de ez ellen a megfelelő étkezéssel hatékonyan védekezhetünk. Ennek kapcsán készültünk egy kis inspirációval olvasóinknak. 

 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

 

Tejszínes kakukkfüves csirke, csőben sült szezonális zöldkörettel
 
Hozzávalók

- 1 kg újkrumpli

- 6 szál friss répa

- 1 kiló csirkecomb

- 2 dl főzőtejszín

- 3 kanál liszt

- só

- bors

- 1 evőkanál kakukkfű

 
Elkészítés

A csirkecombokat megtisztítjuk, eltávolítjuk a bőrt, sózzuk, borsozzuk, majd egy serpenyőben felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, ebben másfél óráig lassú tűzön főzzük. Egy jénai tálba tesszük a megtisztított zöldségeket, melyeket szintén megsózunk, borsozunk, és egy deciliter vizzel, egy egy kis olajjal felöntjük a tál tartalmát. Megszórjuk a kakukkfű felével. Átforgatjuk a zöldségeket, 180 fokon egy óráig sütjük. 

Ha a combok elkészültek – ezt villával ellenőrízhetjük – és ha víz is elfőtte magát, akkor jöhet egy pici olaj a serpenyőbe és egy kis utósózás, majd megpirítjuk a hús külsejét. A cél a piros kéreg, ha ezt elértük, jöhet a tejszín, amit fél deci vízzel hígitunk és 3 kanál liszttel behabarjuk. Ebbe a habarásba keverjük a kakukkfű másik felét. Ráöntjük a húsra és összefőzzük.

Jó étvágyat hozzá! 

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

További programok »

Itthon

Ne etessük a vízimadarakat!

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése nemcsak felesleges, de tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol, semmivel, kacsaetető automatákból se etessék a vízimadarakat!
10:07
FEL