A currys ételek az egészségünkre is jó hatással vannak

2024. október 8. 08:24 | Csiffáry Zsuzsanna

Odafigyelünk a gasztronómiára Behir.hu-n, éppen ezért teszünk közzé rendszeresen a konyhával és a táplálkozással kapcsolatos témákat. Mostani cikkünkben a curryre irányul a figyelem: mint kiderült, rengeteg előnye van ennek a karakteres ízű fűszer-keveréknek.

A currypor napjainkban egyre divatosabb a konyhában, gasztronómiaával kapcsolatos cikksorozatunkban már korábban is szerepelt, akkor mint mellékszereplő, de most övé a főszerep.

Ezt az aranysárga színű, aromákban és illatokban gazdag fűszerkeveréket készen is megvásárolhatjuk, de akár magunk is elkészíthetjük otthonunkban. Összetevői: kurkuma, koriander, kömény, görögszéna és csilipaprika, gyömbér, fekete bors, mustármag, currylevél és édesköménymag. A por mellett paszta formájában is megtalálhatjuk a curryt. 

 

Jótékony hatások

1. Csili, koriander és kurkuma: mindhárom összetevő ismert gyulladáscsökkentő hatásairól. A kurkuma kurkumintartalmában a gyulladáscsökkentő hatás. Kísérletek bizonyították, hogy enyhíti az olyan betegségek tüneteit, mint az ízületi gyulladás vagy a gyulladásos bélbetegségek. A csiliben a kapszaicin nevű erőteljes gyulladáscsökkentő dolgozik, a koriandert pedig nemcsak a hagyományos gyógyászati gyakorlatban találták hatékonynak, de rágcsálókon végzett kutatások is alátámasztják gyulladáscsökkentő hatását.

2. Javítja a szív egészségét: A curry antioxidáns-tartalma révén javítja a vérkeringést és a vérerek működését, amit egy kisszámú, tizennégy résztvevővel folytatott kutatás is alátámasztott. Jóval nagyobb minta, 100 ezer ember esetében azt is kimutatták, hogy aki heti 2-3 alkalommal fogyaszt curryvel fűszerezett ételt, annak alacsonyabb a vérében a trigliceridszint, mint annak, aki havi egynél kevesebbszer esz ilyesmit. Főként a kurkuma kapcsán mutatták ki ezt laborkísérletek.  

3. Antioxidánsokat is tartalmaz: Ezek a sejtkárosodást képesek lassítani a szabad gyökök elleni küzdelem révén. A túl sok szabad gyök a szervezetben oxidatív stresszhez vezethet, amely olyan krónikus állapotok kialakulásáért felel, mint a szívbetegségek, a rák és a szellemi hanyatlás. Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkentheti az oxidatív stressz hatásait, és csökkentheti a betegség kockázatát. A curryben kurkumin, kvercetin, pinen, lutein, zeaxantin is van. A kurkuminnak a curry nem csupán a világítóan sárga színét köszönheti.

4. NO metasztázis: Az anyag megakadályozhatja rákos megbetegedéseknél az áttétek, a metasztázis kialakulását és elterjedését - állapították meg a houstoni Texas Egyetem kutatói egereken végzett kísérleteik során. A rákos egereket kurkuminnal, a Paclitaxel elnevezésű mellrák elleni gyógyszerrel vagy a kettő kombinációjával kezelték. Az összesen 60 egér egy részét pedig kezeletlenül hagyták, hogy legyen összehasonlítási alapjuk. Miután eltávolították mellükből a daganatot, majd mindegyik kezeletlenül maradt egér tüdejében áttételek kezdtek kialakulni. 

Ezek is érdekelhetik

További programok »

FEL