Mindig kihívás zöldséges ebédet készíteni, mert a családom nagy része húsevő. Bár szánt szándékkal senki sem utasítja el a "zöldséges dolgaimat", azért mégiscsak furán néznek rám, ha cukkinilepényt teszek az asztalra. Így igyekeztem minél finomabbá tenni ezt a megoldást. Először is szeretném rendbe tenni és tudatosítani magamban és az olvasóban, hogy mi mindenre jó alapvetően a cukkini?
Cukkini
Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsav-forrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Rendkívül jó hatással van a cukkini az emésztésre, enyhe hashajtó hatással rendelkezik. Ha rendszeresen fogyasztunk cukkinit, akkor azzal akár a daganatos betegségeket is megelőzhetjük. Egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a zöldség rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Mindemellett sokrétűen felhasználható.
Cukkinilepény hozzávalói
- 400 g cukkini
- fél kiskanál
- 30 g apróra reszelt trappista sajt
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 db nagy fej krumpli
- bors
- 1 pici fej vöröshagyma
- 1 db tojás
- 5 kanál liszt (elhagyható, liszt nélkül még jobb, ha mondjuk valaki éppen diétázik)
- 6 g sütőpor
- ízlés szerint kapor
Elkészítés
A cukkinit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rászórjuk a sót és alaposan összekeverjük. 30 percig hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk nagyon alaposan a levet belőle, így megszabadulunk a felesleges sótól is. A hagymát közben üvegesre pirítjuk pici olajon. A krumplit megfőzzük, majd összetörjük. Minden hozzávalót összekeverünk és 30 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely magába szívja a maradék folyadékot. A pite formánkat olívaolajjal kikenjük, morzsával megszórjuk. Beleöntjük a masszát, majd előmelegített sütőben készre sütjük.
Fotók: Bere Mátyás; étel illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu