Túrósról már hallottam, de cukkinilepényt ebédre?

Nem tök, nem uborka, de ezek tulajdonságait hordozza. Ezt a zöldséget nem lehet lebecsülni, mert rendkívül változatosan felhasználható, könnyen termeszthető új zöldségfélét ismertünk meg benne. Egy variációt ajánlunk az olvasóink figyelmébe.

Mindig kihívás zöldséges ebédet készíteni, mert a családom nagy része húsevő. Bár szánt szándékkal senki sem utasítja el a "zöldséges dolgaimat", azért mégiscsak furán néznek rám, ha cukkinilepényt teszek az asztalra. Így igyekeztem minél finomabbá tenni ezt a megoldást. Először is szeretném rendbe tenni és tudatosítani magamban és az olvasóban, hogy mi mindenre jó alapvetően a cukkini?

 

Cukkini

Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsav-forrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is. Rendkívül jó hatással van a cukkini az emésztésre, enyhe hashajtó hatással rendelkezik. Ha rendszeresen fogyasztunk cukkinit, akkor azzal akár a daganatos betegségeket is megelőzhetjük. Egy 2017-es kutatás megállapította, hogy a zöldség rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Mindemellett sokrétűen felhasználható. 

 

Cukkinilepény hozzávalói

- 400 g cukkini
- fél kiskanál
- 30 g apróra reszelt trappista sajt
- 1 gerezd fokhagyma 
- 2 db nagy fej krumpli
- bors
- 1 pici fej vöröshagyma 
- 1 db tojás
- 5 kanál liszt (elhagyható, liszt nélkül még jobb, ha mondjuk valaki éppen diétázik)
- 6 g sütőpor
- ízlés szerint kapor

 

Elkészítés

A cukkinit meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Rászórjuk a sót és alaposan összekeverjük. 30 percig hagyjuk állni, majd kinyomkodjuk nagyon alaposan a levet belőle, így megszabadulunk a felesleges sótól is. A hagymát közben üvegesre pirítjuk pici olajon. Minden hozzávalót összekeverünk és 30 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely magába szívja a maradék folyadékot. A pite formánkat olívaolajjal kikenjük, morzsával megszórjuk. Beleöntjük a masszát, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

 

Fotók: Bere Mátyás; étel illusztráció: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

Fotó: Bere Mátyás /behir.hu étel: Csiffáry Zsuzsanna

További programok »

Itthon

Minden lépés számít: lecsökkenthetjük a betegségek kockázatát

A szív- és érrendszeri, a daganatos betegségek és a demencia kialakulásának kockázatát is jelentősen csökkenti, ha átlagos napi lépésszámunkat akár csak tíz százalékkal növeljük. Mindez további nyereségként az alvásunk minőségére és mentális állapotunkra is pozitív hatást gyakorol a Semmelweis Egyetem szakértője szerint.
14:42
FEL