A quinoa valójában nem gabona, hanem a libatopfélékhez tartozó növény magja. Tele van fehérjékkel, tartalmazza az összes aminosavat, elősegíti az egész test szöveteinek egészséges növekedését. A quinoa tartalmaz, B1, B2, C, E vitamint, magnéziumot, kalciumot, foszfort, vasat, cinket, káliumot. De miért is jó quinoát fogyasztani? A quinoa ásványi anyag, vitamin és tápanyag tartalma is kimagasló, felülmúlja és ezért adott esetben kiválóan helyettesíti az általunk használt gabonaféléket. Kiemelkedően magas fehérjeforrás, tartalmazza mindazt a 9 esszenciális aminosavat, amelyet szervezetünk nem tartalmaz és nem is tudja előállítani, ezeket csak élelmiszerekből tudjuk bevinni. A quinoa ezért nagyon jó választás vegetáriánusok számára is.
Magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíti megelőzni az egyes daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, kiváló gyulladáscsökkentő, lúgosító tulajdonsága miatt a méregtelenítő kúrákban is nagyon jól alkalmazható. Zsírtartalma a gabonaféléknél jóval magasabb, és mivel főként telítetlen zsírsavakból áll, ezért fogyasztása hatékonyan csökkenti a szívbetegség kockázatát.
Nagy mennyiségben található benne az öregedésért is felelős szabad gyököket hatástalanító béta-karotin. Élelmi rostokban is igen gazdag, ezért különösen javasolt a fogyasztása emésztési problémákkal küzdőknek, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára.
Kimagasló tápértéke mellett számtalan pozitív egészségügyi hatása és alacsony kalória tartalma miatt nagyon ajánlott különböző diéták használatához: mivel gluténmentes, az arra érzékenyeknek kiemelkedő táplálékforrást nyújt, rendszeres és változatos felhasználása jól helyettesíti a gabonák jótékony tulajdonságait. Komplex szénhidráttartalma, alacsony glikémiás indexe és magas a rosttartalma miatt nagy segítség lehet a cukorbetegek diétájában. Az allergiások számára is fogyasztható, nem is beszélve a fogyókúrázók széles tömegéről, akik számára alacsony kalóriatartalma miatt igen kedvelt.
Mustáros zöldséges quinoa saláta
Hozzávalók
- 25 dkg quinoa
- 2 tk só
- bors
- 1 db uborka
- 1 bögre koktél paradicsom
- 1 db kaliforniai paprika
- 1 db alma
- 4 ek olívaolaj
- 2 ek citromlé
- 1 tk mustár
- 2 marékbébispenót
Elkészítés
A quinoát mossuk át, majd tegyük fel főni annyi vízzel, ami egy ujjnyira ellepi, majd hozzáadjuk a sót és ízlés szerint megborsozzuk. Addig főzzük, amíg az összes levet elfővi, ez körülbelül 10- 15 perc. Amíg a quinoa fő, a megmosott uborkát, paradicsomot és paprikát szeletekre vágjuk. A napraforgómagot egy száraz serpenyőben néhány perc alatt megpirítjuk. Az olívaolajat, a citromlevet és a mustárt alaposan összekeverjük, majd hozzáadunk fél teáskanál sót és ízlés szerint borsozzuk. A quinoát hagyjuk hűlni néhány percig, majd hozzáadjuk a bébispenót leveleket, a felvágott uborkát, paradicsomot és paprikát. Ráöntjük a mustáros öntetet, összekeverjük a salátát, végül megszórjuk napraforgómaggal. Hús mellé kiváló köret, de önmagában is megállja a helyét.