Visszatekintő: Dr. Ferenczi Attila, volt képviselő – Fidesz-KDNP

2024. április 19. 15:00 | behir.hu

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Az élet úgy hozta, hogy a 2019. november 12-ei alakuló ülés névsora nem lehet teljesen ugyanaz, mint a ciklust záróké. Dr. Ferenczi Attila 2022 márciusában elhunyt, munkájára a korábban vele készült interjúk alapján emlékezünk.

Dr. Ferenczi Attila (1961–2022) háziorvos és egészségügyi menedzser volt, aki – egy ciklus kihagyásával – 1994-től, egészen a 2022 márciusában bekövetkezett haláláig képviselte a békéscsabai közgyűlésben a Lencsési lakótelepen élőket.

A jelenlegi ciklusban dr. Ferenczi Attila a pénzügyi, gazdasági és tulajdonosi bizottság elnökeként, a József Attila Lakótelepi Részönkormányzat vezetőjeként, korábban tanácsnokként is segített ott, ahol csak tehette. Szinte minden területen otthon volt, a költségvetés megalkotásától az egészségügyön és sporton át (a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club elnökeként is tevékenykedett) a városfejlesztés legfontosabb kérdéseiig.

Munkáját teljes erőbedobással végezte, komoly része volt abban, hogy az elmúlt időszakban Békéscsaba jelentős mértékben fejlődött. Emellett mindig időt fordított arra, hogy személyesen informálódjon a város lakóitól. Rendszeres vendége volt többek között a Lencsési Közösségi Ház rendezvényeinek, a körzetében működő kluboknak, gyakran ellátogatott az óvodába, és díjjal lepte meg a Lencséi iskola végzőseit.

– Igyekszem a közösséget erősítő rendezvényeken részt venni, vagy legalább támogatni azokat. Hiszen nemcsak a fejlődésnek, vagy a fák növekedésének voltam tanúja a Lencsésin, hanem orvosként a felnövekvő nemzedékeket is megismertem. Van olyan betegem, akivel először fiatalemberként találkoztam, ma pedig már a gyereke is hozzám jár. Jó érzés látni például azt, hogy sokan használják a Szabó Pál téren a fitneszparkot, vagy azt, ahogy szaporodnak a fák a téren. 2012 óta, a kezdeményezésemre a Lencsési iskola végzősei fát ültetnek a parkban, és remélem, vissza-visszajárnak megnézni, és felidézni a szép emlékeket. Óriási élmény így részese lenni a lakótelep életének, nyomon követve generációk sorsát – nyilatkozta egy interjúban.

Dr. Ferenczi Attila önkormányzat képviselőjeként korábban több olyan döntést kezdeményezett, amelyek az ellátórendszer hatékonyabb működését eredményezték. Munkásságának köszönhetően vezették be a 2 éven aluli és a serdülőkorú gyermekek agyhártyagyulladás elleni védőoltásának támogatását, a békéscsabai fiatal lányok, majd asszonyok méhnyakrák elleni védőoltásának a támogatási rendszerét, de nevéhez kötődik a máig népszerű Csaba Baba program is.

Dr. Ferenczi Attila munkájáért Pro-Sanitate díjat, Békéscsabai Hűségdíjat, majd címzetes főorvosi címet kapott, 2022-ben pedig Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetéssel ismerték el a tevékenységét. Halála után, a volt orvosi rendelője előtt teret neveztek el róla. 

További programok »

FEL