Dr. Ferenczi Attila: Óriási élmény, hogy részese lehetek a lakótelep életének

2019. március 3. 16:22 | Mikóczy Erika

Dr. Ferenczi Attila éppen negyedszázada vesz részt a helyi közéletben. Egy ciklus kihagyásával, 1994 óta képviseli a Lencsésit a közgyűlésben, emellett tanácsnokként, a József Attila Lakótelepi Részönkormányzat vezetőjeként és a terület egyik háziorvosaként is igyekszik segíteni az ott élőket.

 

– Mi jellemezte az ebben a ciklusban a 4. számú választókerületet?

 

– Röviden: a fejlődés. Az infrastruktúra, a kerékpárút, az utak tekintetében, de az intézményekben is komoly előrelépések történtek. Kétmilliárdos útfejlesztés zajlott Békéscsabán, ami a mi körzetünkben kezdődött, a Szabó Pál téren illetve a Haán Lajos téren. 20-25 éves igényt sikerült kielégíteni ezzel. Járdafelújítások voltak több utcában, fejlesztettük a közvilágítást, kerékpártárolók létesültek, padokat tettünk ki. Említhetném azt is, hogy javasoltam az Ilosvai utca egyirányúsítását, a Bethlen utcában pedig folyamatban van a csapadékvízelvezető-rendszer kialakítása. Energetikai fejlesztések történtek és vannak folyamatban az intézményekben, emellett több olyan lépésről tudok beszámolni, amit segítettünk, és ami az itt élők mindennapjait színesíti. Fejlesztettük a Kölcsey utcai óvodát, a Zöldovi pedig az elsők között volt a digitális oktatás-segítő rendszer bevezetésében. Emellett az iskolának a Lencsési Kulturális és Sportegyesületen keresztül tableteket illetve műszaki eszközöket adományoztunk. Együttműködve a többi képviselővel anyagi támogatást nyújtottunk az intézmény elképzeléseihez, akár a játszóudvart vagy a műfüves focipályát illetően. Nagyon szeretném, ha az orvosi rendelőt is fel lehetne újítani, hiszen egy 45 éves épületről van szó, illetve azon is dolgozom, hogy a Szabó Pál tér és a Haán tér még zöldebb legyen.  Folyamatosan érkeznek persze kérések, igények például az útjavításokra, de a lakók visszajelzéseiből úgy tűnik, érzik a fejlődést és szeretnek itt élni.

 

A Lencsési Óvoda Zöldovija (fotó: Milyó Pál)

 

– A megalakulása óta ön a vezetője a József Attila Lakótelepi Részönkormányzatnak. Hogyan értékelné az itt végzett munkát?

 

–  Óriási megtiszteltetésnek érzem, hogy a részönkormányzat vezetője lehetek. Elmondhatjuk, hogy itt pártsemlegesen, kizárólag az itt élők, az itt működő intézmények és civil szervezetek érdekeit szem előtt tartva dolgozunk helyben, illetve közvetítjük a városi közgyűlés felé azokat a javaslatokat, amelyek elősegítik a fejlődést. Túl a Lencsési Közösségi Házzal közösen megvalósított rendezvényeken, erre példa a jelzőlámpás csomópont is a Corvin utca-Bánát utca kereszteződésében. Szintén fontosnak érezzük a kerékpáros közlekedés fejlesztését illetve a szemléletformálást. Köszönet illeti a rendőrséget és a polgárőrséget, akikkel közös akciókon hívtuk fel a figyelmet a balesetmentes közlekedésre, a közlekedésbiztonságra.

 

A Lencsési, a mi otthonunk pályázat díjátadója

 

– A választókerületben számos programon vesz részt, vagy mond beszédet. 

 

– Rendszeres vendég vagyok a nyugdíjasklubnál, az óvodába is gyakran ellátogatok, és igyekszem a közösséget erősítő rendezvényeken részt venni, vagy legalább támogatni azokat. Hiszen nemcsak a fejlődésnek, vagy a fák növekedésének voltam tanúja a Lencsésin, hanem orvosként a felnövekvő nemzedékeket is megismertem. Van olyan betegem, akivel először fiatalemberként találkoztam, ma pedig már a gyereke is hozzám jár (27 éve vagyok itt háziorvos). Jó érzés látni például azt, hogy sokan használják a Szabó Pál téren a fitneszparkot, vagy azt, ahogy szaporodnak a fák a téren. 2012 óta, a kezdeményezésemre a Lencsési iskola végzősei fát ültetnek a parkban, és remélem, vissza-visszajárnak megnézni, és felidézni a szép emlékeket. Óriási élmény így részese lenni a lakótelep életének, nyomon követve generációk sorsát.

 

Faültetés a Lencsési iskola mellett

 

– Ősszel ismét önkormányzati választás lesz. Tervezi a folytatást?

 

– Ha megkapom a bizalmat, akkor igen, mert úgy gondolom, jó úton járunk. Szerintem egy képviselőnek két nagyon fontos feladata van. Az egyik az, hogy a lakók által felvetett problémákat közvetítse a hivatal vagy az érintett szervek felé, a másik pedig az, hogy – figyelembe véve a javaslatokat – gondoskodjon arról, hogy lehetőleg az igényelt dolgok megvalósuljanak. A Lencsési egy város a városban, és ma már ez Békéscsaba egyik legzöldebb területe. Nőtt a Lencsési vonzereje, és én azon vagyok, hogy ez a tendencia folytatódjon.

 

További programok »

FEL