Visszatekintő Paláncz György alpolgármester, képviselő 8.vk. – Fidesz-KDNP

2024. április 18. 13:00 | behir.hu

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Paláncz György beszámolóját olvashatják.

Az önkormányzati ciklus egyik legnagyobb léptékű fejlesztése a járda- és útfelújítási program lebonyolítása volt. Ennek során a 8. számú egyéni választókerületben 24 utca járdaszakasza újult meg, és 3 utcában kapott új aszfaltréteget az útburkolat. A fejlesztések nem fejeződtek be, hiszen Békéscsaba 2024. évi költségvetése a Fidesz-KDNP javaslatának megfelelően ismét biztosít forrást járdafelújításra, terveim szerint ennek során legalább 5 utcában javulhat a járdaburkolat még az idei évben, és a következő időszakban is folytatni kell a programot.

A lakókörnyezet biztonságosságára, rendben tartására kiemelt figyelmet fordítottam. Ennek során lett kicserélve a Lázár utcai játszótér kerítése, illetve a lakossági igényeknek megfelelően több helyen került sor forgalomlassító borda telepítésére, emellett padok kerültek felújításra, új kerékpártárolók épültek.

A választókerület infrastruktúra szempontjából legnagyobb problémával küzdő utcája a Szabolcs utca  Lipták András és a Szarvasi út közötti szakasza. Ez sajnos rendkívül rossz állapotban van, más fejlesztések hatására tovább nőtt a forgalma is. Az úttest komplex felújítását megterveztettem, a kivitelezés a szükséges forrásra várt, most a TOP Plusz pályázat keretében megvalósuló kerékpárút fejlesztési program részeként ez hamarosan megvalósulhat.

Sajnos a választókerület oktatási intézményeinek környezetében annak belvárosi jellegéből adódóan komoly nehézséget jelent a parkolás. A megoldás érdekében az Evangélikus Általános Iskola, illetve a Baptista Általános Iskola melletti lehetőségeket megvizsgálva parkolók készítésére terveket készíttettem. Ezek egy része elkészült, és valószínűleg még ebben az évben kivitelezés is elkezdődhet. A következő időszak feladata lesz minden megtervezett parkoló kivitelezése.

A közösségek a társadalom értékes építőelemei, így ezek szervezését, működésének támogatását mindig fontosnak tartottam. Képviselőként igyekeztem hozzájárulni a Lenkey Utcai Óvoda, a Sarkantyú Utcai Idősek Klubja rendezvényeinek lebonyolításához, de a mára már hagyománnyá vált Millennium lakótelepi családi napok is megvalósításra kerültek az elmúlt években. Fontosnak tartom ezek folytatását, lehetőség szerinti bővítését.

A lakossági igényeket folyamatosan gyűjtöm, és igyekszem megoldást találni a felvetett problémákra. Ezek között megjelennek a közterületi zöldfelülettel kapcsolatos igények, hibaelhárítás, területrendezés, csapadékvíz elvezetéssel kapcsolatos kérdések. Fontos, előttünk álló feladat a belvárosi utcák parkolási problémájának kezelése.

 

 

Ebben az önkormányzati ciklusban tanácsnoki feladatot is elláttam, ahol oktatási ügyekkel foglalkoztam. Ezen területhez szorosan kapcsolódik a békéscsabai felsőoktatás kérdése, úgy gondolom városunknak erős, népes egyetemre van szüksége, ennek elősegítése érdekében több egyeztetésen vettem részt. Mivel Békéscsaba erősen kötődik a sport területéhez, és több profi sportegyesület működik a városban, fontosnak tartom, hogy a sport irányú képzések is jelenjenek meg az egyetemen.

2024. március 8-án a Közgyűlés társadalmi megbízatású alpolgármesterré választott. Munkakörömbe nagyrészt Hanó Miklós alpolgármester úr feladatai kerültek, így a városi fejlesztési ügyek koordinálása, felügyelete. Az elmúlt években a kijelölt fejlesztési irányoknak megfelelően zajlottak a beruházások. Ennek során fejlődhetett lépésről-lépésre a CsabaPark, és válhatott egyre előrehaladottabbá a Munkácsy Negyed is, mely projektjei között a Deák utcát a József Attila utcával összekötő új híd építése jelenleg is tart. Turisztikai szempontból a Wenckheim turista- és kerékpárút befejezése volt a legkiemelkedőbb, mely mentén számos látnivaló és attrakció teszi vonzóvá annak használatát a helyiek és a turisták számára is.

A következő időszakban is számos fejlesztés valósulhat majd meg, melyek mindegyike elősegítheti a helyi közösség, Békéscsaba fejlődését.

Békéscsaba az ország egyik „legbringásabb” városa, az országban arányaiba véve, talán sehol nem közlekednek ennyien kerékpárral, ezért fontos, hogy biztonságos körülmények között, jó minőségű kerékpárforgalmi létesítményeken közlekedhessünk. Ennek érdekében várhatóan 10 helyszínen történik beavatkozás, mely magában foglalja meglévő bicikliút folytatását, felújítását, és új létesítését is.

Jogos igényként jelentkezik a város lakói részéről, hogy a közösségi terek és zöldfelületek igényes kialakításúak, és jó állapotúak legyenek, hiszen többek között ezek teszik a várost várossá, ez biztosítja a kellemes lakókörnyezetet és így biztosíthatják a kulturált időtöltést is. Ennek érdekében 13 közterület újulhat meg, ezáltal turisztikai szempontból is előrelépés várható.

A békéscsabaiak sokan szeretik az Árpád Fürdőt, melyre ráfér a felújítás, hiszen az előzőn elég régen esett át. A következő időszakban közel 1 milliárd forint fejlesztési forrás állhat rendelkezésre erre, ami látványos megújulást jelenthet, a meglévő medencék, a szaunák javítása és felújítása mellett új gyermekmedence is létesülhet.

A közösségek fontosságáról már tettem említést. A Helyi Esélyegyenlőségi Programban megfogalmazott hiányosságokra válaszoló intézkedések keretében többek között gyermekjóléti és hátrányos helyzetű csoportok számára indulhatnak programok.

A gazdaságösztönző beruházások munkahelyteremtéssel járhatnak együtt, így kerül sor a Kétegyházi úti iparterület fejlesztésére, a városi működtetésű intézmények energetikai beruházása pedig olyan megtakarítást eredményezhet, mely bővítheti az önkormányzat lehetőségeit.

Paláncz György alpolgármester, önkormányzati képviselő

További programok »

Önkormányzati hírek

Közel egymilliárd forintból fejlesztik az Árpád fürdőt

Sikeres pályázatot nyújtott be a békéscsabai önkormányzat az Árpád fürdő, a Munkácsy Negyed és a CsabaPark fejlesztésére. A beruházások a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz részeként 950 millió forint európai uniós támogatásból jönnek létre. A munkálatok várhatóan jövőre kezdődnek és 2026. első felében fejeződnek majd be.
17:36
FEL