Visszatekintő: Nagy Ferenc alpolgármester, képviselő, 10. vk. – Hajrá Békéscsaba

2024. április 13. 15:16 | behir.hu

Öt évvel ezelőtt, 2019. október 13-án volt az előző önkormányzati választás, amikor arról döntöttünk, hogy a 2019–2024-es ciklusban kikre bízzuk a város vezetését. Most arra kértük a békéscsabai képviselő-testület tagjait, foglalják össze az ebben a ciklusban végzett önkormányzati munkájukat. Az alábbiakban Nagy Ferenc alpolgármester beszámolóját olvashatják.

A mögöttünk hagyott közel öt év nem volt könnyű, gondok, kihívások sorát kellett megtapasztaljuk otthon a családok életében, a városunkban és szerte a világban. A Hajrá Békéscsaba képviselőjeként, alpolgármesterként ugyanakkor örömmel tölt el, hogy a nehézségek el-eltünedező erényeket is felszínre hoztak, hiszen példamutató egymásra figyelést tapasztalhattunk a járvány idején, a felelősségvállalás és együttgondolkodás jellemzővé és általánossá vált a gazdasági problémák megoldásában az önkormányzat egészében ezekben az években.

Közgazdászként és a költségvetési végrehajtását felügyelő alpolgármesterként bátran állítom, hogy eredményes időszak áll mögöttünk. Az említett kihívások ellenére az önkormányzat pénzügyi helyzete végig stabil volt. Ésszerűbb, takarékosabb lett a gazdálkodás, a városnak az utóbbi években már nem kellett hiteleket felvennie, miközben a fejlesztésekre is jutott pénz. Külön érdemes említést tenni arról, hogy az önkormányzatnál dolgozók munkahelyeit sikerült megőrizni, és amennyire csak fel tudtuk vállalni, igyekeztünk a bérek tekintetében is folyamatosan előrébb lépni.  Az önkormányzat a város egyik legnagyobb munkáltatója, a költségvetési szerveknél és a városi cégekben közel 1200 fő dolgozik, vagyis sok csabai család megélhetését kell évről évre garantálni.

 

Közgyűlés 2023.11.09.-én, Békéscsabán. Fotó: behir.hu/Such Tamás

 

A rendezett városkép biztosítása a városüzemeltetési feladatok körébe tartozik, ez a másik általam ellenőrzött terület. Nagyon sok figyelmet és pénzt fordít erre a város, arányaiban sokkal többet, mint az előző ciklusban. Szerintem jól láthatóak ennek eredményei, szépültek a közterületek a fejlesztéseknek is köszönhetően, de rengeteg fát ültetett a város, virágágyasok tűnnek fel sok helyen, ahol korábban nem voltak. Sokan és sokat dolgoznak azon, hogy folyamatosan tiszták, gondozottak legyenek a közterületek, ami nem könnyű, mert a természet (a szárazság, a galambok), és a sokunk által érthetetlen emberi magatartások (rongálások, illegálisan szemétlerakás) a feladatokat csak tovább növelik. Emellett emlékeztetni szeretnék arra, hogy például a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtést is a most lezáruló ötéves szakaszban szerveztük meg, sőt már hulladékudvar is áll az itt lakók rendelkezésére.

A Modern Városok Program segítségével nagy lépéseket sikerült tenni az élhetőbb, vonzóbb Békéscsabáért, ki kell emelnem ennek részeként az út- és járdafejlesztési programot, amely a választókerületemben, Jamina belső részén is régen várt beruházásokat eredményezett, bár annak folytatására továbbra is nagy szükség mutatkozik, különösen a járdák felújítását várják a lakosok. Képviselői munkám során az infrastrukturális képviselői keret egy részét is járda javításokra fordíttattam, (például a Rózsa, a Batsányi és a Kolozsvári utcák egy-egy részén) és még három területre igyekeztem kiemelten figyelni. Egyrészt a gyorsuló, egyre több panaszt eredményező járműforgalomra reagálva egy sor közlekedésbiztonságot erősítő beavatkozásra került sor (útburkolati jelek, táblák, forgalomlassító bordák, belátást segítő tükrök kerültek közel tíz utcába), de ide sorolom, hogy végre a MIVA Bölcsinél is nyugodtan ki lehet venni a kisgyerekeket az autóból, a kényelmes, biztonságos parkoló kiépítése után.

 

 

Másrészt fontosnak tartottam a játszóterek állapotát és fejlesztését. Négy játszótér van a körzetemben, a Batsányi utcai teljesen újjáépült, de kerültek új játszóeszközök a másik három játszótérre is, azok mind színesedtek és a karbantartási igényekre is mindig figyelemmel voltam.  Végül azt is szem előtt tartottam, hogy Jamina szépüljön, lemaradása mérséklődjön a város más, jobban szem előtt lévő részeihez képest. Egy sor „kis” beavatkozást sikerült erre figyelemmel megvalósítani, az évek során. Egyebek mellett vannak már pompás virágágyasaink a Kolozsvári utcában; pihenő sétány épült a Dr. Szikszain; megszépült a Pozsonyi utcai artézi kút; Wi-Fi pont érhető el a Jaminai sporttelepen; építési telkeket alakítottunk ki az Erzsébet lakópark túloldalán és ott látványos, modern házsort építettek az odaköltöző családok, az Orosházi úti körforgalom Jamina különleges üdvözlő kapuja lett, karácsonykor már a Franklin utcán és a Kolozsvárin is csodálhatunk ünnepi fényeket. A jövőben is ezekre, az itt lakók részéről a leginkább megvalósításra váró feladatokra szeretnék koncentrálni, kiemelten a lakossági infrastrukturális hiányosságok megszüntetésére, valamint egy szépülő és még jobban kedvelhető Jamina városrész további fejlődésére.

Galéria

 

További programok »

Önkormányzati hírek

Átvette megbízólevelét Szarvas Péter polgármester – galériával

A Helyi Választási Bizottság elnöke a június 9-i önkormányzati választás eredményének megfelelően átadta megbízólevelét Békéscsaba polgármesterének szerdán. Szarvas Péter – aki immár 10 éve vezeti a települést – október elsején veheti fel az újabb öt évre szóló mandátumát.
2024. június 19. 12:00
FEL