– Az egészségmegőrzés érdekében fontos odafigyelni a testmozgásra, de legfőképp az étkezésre. Ha diétás étrend kialakításán fáradozunk, elengedhetetlen, hogy dietetikussal egyeztessünk. Fontos a bőséges folyadékbevitel, előnyben kell részesíti a frissen facsart, cukrozatlan zöldség- és gyümölcsleveket. Emellett fontos az étrendben a sócsökkentés, és ajánlott a natur ízek választása. Ilyen bántalmak idején több szezonális termék, a spárga, a fejessaláta és a paraj is nyugodtan fogyasztható – tartja Prohászka Béla, Venesz-díjas mesterszakács.
A Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagintézmény vezető dietetikusa arról számolt be, mi a teendő abban az esetben, ha a vese nem működik jól.
– Általában fehérje-megszorításokat szoktunk alkalmazni, ami azt jelenti, hogy elsősorban az állati eredetű fehérjéket korlátozzuk. Fehérje van a húsban, húskészítményekben, tejben, tejtermékekben és a tojásban is. Súlyosabb esetben veseelégtelenség is előfordulhat, ilyenkor a növényi fehérjéket is vissza kell szorítani – tette hozzá a Bagdiné Sebestény Éva, vezető dietetikus. Hangsúlyozta: a speciális vesebetegek számára előállított lisztet kenyerekhez és süteményekhez is fel lehet használni.
Az epekímélő diéta elsősorban zsírszegény, másodsorban durvarost–mentes táplálkozást és fűszerszegénységet jelent.