Ükanyám békebeli receptjei – bemutatták a 130 éves csabai szakácskönyvet

2024. március 25. 09:15 | Csiffáry Zsuzsanna

A nemrégiben megjelent "Ükanyám békebeli süteményei" című könyvet mutatták be pénteken a Békés Megyei Könyvtárban. Az egy évszázaddal ezelőtt élt csabai Vidovszky Erzsébet illusztrált süteményes könyve, a leszármazottak gondozásában jelenhetett meg.

Vidovszky Erzsébet több mint egy évszázada írt szakácskönyve jelent meg illusztrált kiadásban tavaly decemberben. A korábban a leszármazottal készült interjút ide kattintva olvashatják el

A pénteken megrendezett könyvbemutatót, a Békés Megyei Könyvtár előadótermében bonyolították le, ahol Földesi Csenge, az intézmény munkatársa bemutatta Vidovszky Erzsébet, egykori békéscsabai lakos életét, munkásságát. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

 

A megjelenteket az intézmény igazgatója, Juhász Zoltán köszöntötte, majd röviden bemutatta a könyv szerkesztőjét. Ezután átadta a szót Bélafi Lászlónak, aki Vidovszky Erzsébet leszármazottja. 

Az eseményen elhangzott, hogy Vidovszky Erzsébet (1872-1952) a huszadik század elején élt Békéscsabán, Körös-parti nagypolgári házában, 8 gyermek édesanyjaként. Férje, Réthy Béla nevéhez kötődik a Sas patika és gyógycukorka üzem, egyik találmánya a pemetefű cukorka.

A Vidovszky Erzsébet által írt süteményeskönyv minden valószínűség szerint folyamatosan forgott a konyhában, amint egy születésnap, névnap, vagy ha egy nagy, családi vasárnapi ebéd desszertet kívánt. Erzsébet háza igazi családi központként, a rokonság állandó találkozóhelyeként működött fél évszázadon keresztül.

– A receptek újraélesztése csupán az írott szöveg alapján különösen nehéz feladatnak bizonyult. Hogyan kerülhető el, hogy a modern látásmódunk ne befolyásolja a végeredményt? Hogyan süthető meg az eredetihez legközelebb álló desszert? Ekkor lépett a képbe a mesterséges intelligencia. Az oldalon szereplő valamennyi illusztráció így készült, több ezer korhű sütemény fényképét felhasználva alkotta meg a mestersége intelligencia, hogyan nézhetett ki az adott édesség egy évszázaddal ezelőtt. Egyúttal megalkotva a süteményeket körülvevő miliőt is. Az illusztrációk háttereit böngészve bejárhatjuk egy korabeli, békéscsabai, középosztálybeli ház minden szegletét. Ropogós keksz áll a dolgozószoba íróasztalán, frissen sült pogácsa a konyhában, befőttek sorakoznak a spájzban, fagylaltkehely a kerti asztalon, emeletes torta várja a vendégeket a szalonban – fogalmazott a könyv szerkesztője.

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/ Behir.hu

További programok »

FEL