Gyulai Pálinkafesztivál – 25. alkalommal kerül középpontba a hungarikum

2025. június 7. 15:12 | Gulyás Gergő

A pénteki ünnepélyes megnyitó ceremónia után szombaton is számtalan programmal készültek a szervezők a Gyulai Pálinkafesztivál iránt érdeklődők számára. A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai rendezvénye minden évben rengeteg látogatót vonz, ahol a jó hangulat és a jó italok mellett a jó idő is garantált.

A fesztiválon az ország pálinka gyártóinak több száz termékével ismerkedhetnek meg a látogatók: természetesen képviselteti magát a „hazai”, azaz a Gyulai Pálinka Manufaktúra, de érkezett kiállító Tiszaföldvártól kezdve Kecskeméten át egészen Győrvárig.

Bora Imre fesztiváligazgató kiemelte, hogy Lovász Sándor kezdeményezésére indult el 25 évvel ezelőtt a rendezvény. A fesztivál minden évben azt a célt szolgálja, hogy felhívja a figyelmet a pálinka fontosságára. Mint mondta, ez a rendezvény egyfajta küldetéstudat nélkül nem tudna megvalósulni minden évben.

 

Fotó: Gulyás Gergő/behir.hu

 

– Éppen 25 éve kezdtük el Békéscsabán a Csabai Sör- és Csülökfesztivált, de emellett már számos fesztivált csináltunk, akár Békésen, akár Gyulán. Az első időszakban a céges marketing volt a legfontosabb, de miután kiáll az ember a színpadra és látja, hogy több ezer ember boldog attól, amit létrehoztál, akkor az azt jelenti, hogy valamit adtál, amivel el tudtad feledtetni az emberekkel a hétköznapok gondjait. Nekem ezt jelenti a Gyulai Pálinkafesztivál – hangsúlyozta a fesztiváligazgató.

Gasztronómiai programként a szombati napot színesítette a Gazda és pálinka a konyhában című látványfőzés és kóstoló. Az esemény során Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács vezetésével a pálinkavilág elismert és ismert szereplői ragadtak fakanalat, hogy az agrárvilág szakembereivel a magyar vidéki élet szezonális alapanyagaiból cseresznyepálinkával készült ételeket készítsenek a meghívott vendégek és a fesztivál látogatói számára.

 

Fotó: Gulyás Gergő/behir.hu

 

– A cseresznyepálinkáról nekem gyermekkoromból a fekete címkés jut eszembe, de a mai cseresznyepálinka már más. Ennek már van aromája, illata, íze és zamata, és ezért nagyon méltó ezekhez az ételekhez, nem véletlen lett ez a 2025-ös év pálinkája – fűzte hozzá a mesterszakács.

Az elmondható és kijelenthető, hogy a Gyulai Pálinkafesztivál már nemzetközi rendezvénnyé nőtte ki magát, hiszen az országhatáron túlról is érkeznek ilyenkor érdeklődők, akik arra kíváncsiak, hogy mitől különleges a gyulai pálinka. A párlat mint főszereplő mellett a színpad is fontos eleme a fesztiválnak, amelyen a magyar könnyűzenei élet jeles képviselői lépnek fel szombat és vasárnap este is.

 

Galéria

További programok »

FEL