Csütörtökön kezdődik a Gyulai Pálinkafesztivál

2021. szeptember 14. 16:31 | Papp Ádám Sándor

Kedden délután sajtótájékoztatón ismertették a szeptember 16. és 18. közötti 21. Gyulai Pálinkafesztivál programját.

Legutóbb 2019 őszén rendezték meg a nagysikerű Gyulai Pálinkafesztivált, majd a tavalyi esemény a koronavírus-járvány miatt elmaradt – kezdte a sajtótájékoztatót Gyula város polgármestere. Görgényi Ernő kiemelte: csütörtökön kezdődik a fesztivál, amely a város egyik legjelentősebb rendezvénye. Az esemény Gyulán a Végvári Napok mellett a legnagyobb látogatottságot eredményező programja. Elmondása szerint a fesztivál a helyi turizmus, valamint a gasztronomia szempontjából is meghatározó.

Bora Imre, a Magyar Gasztrokulturális Rendezvényszervező Kft. ügyvezetője arról beszélt, hogy sok újdonsággal készülnek a 21. Gyulai Pálinkafesztiválra, amely a szakmát és a gasztronómiát helyezi a középpontba. Véleménye szerint egy fesztiválnak nem csak a buliról kell szólnia, hanem a termék köré kell felépíteni a programokat. Kiemelte: a koronavírus-járvány megváltoztatta a fogyasztói szokásokat, megváltozott a pálinka szerepe a vendéglátásban, így bízik abban, hogy a rendezvény a szakma javára válik.

Adamik Anikó, a fesztivál szakmai koordinátora elmondta, hogy elsősorban a pálinka szakmaiságát, a pálinkaverseny díjátadójával együtt szerették volna magasabb szintre emelni, ezért a Brillante 2021 verseny díjátadó ünnepségének az Almásy-kastély Stefánia szárnya adhat otthont. A helyszínen a magánfőzők és bérfőzők megmérettetésének eredményét ismertetik. Kitért arra is, hogy a fesztivál másik szakmai újítása az, hogy vezetett pálinkakóstolót tartanak a rendezvény helyszínén. Az előre beregisztrált pálinka iránt érdeklődő látogatók tematikusan körbevezetik a fesztivál területén és a kint lévő pálinkaházak termékei közül megkóstolják a legjobb fajtákat, továbbá a látogatókat bevezetik a pálinkafőzés világába és a fogyasztás kulturájába. Kiemelte: közel 300 év után újra a pálinkafőzés lesz a Gyulai várban, ahol egy élő és interaktív pálinkafőzést szerveznek, amely szabadon látogatható. 

Varga-Bora Tímea, a Gyulai Pálinkafesztivál főszervezője elmondta: a fesztivál látogatásához és programjaihoz nem szükséges védettségi igazolvány, DE a koncertekre igen. Mint kifejtette: a színpad előtti terület lesz körbekerítve, ahová csak az igazolvánnyal rendelkezők mehetnek be. Hozzátette: minden bejáratnál szenzoros kézfertőtlenítőket helyeznek ki a látogatók biztonsága érdekében.

A programok kapcsán elmondta: két évvel ezelőtt a Békés Megyei Kormányhivatal csatlakozott a fesztiválhoz egy közfoglalkoztatási kiállítással, idén 11 önkormányzat képviselteti magát a rendezvényen, a vár melletti sétányon lesznek a kiállítók, szombaton mobilizált kormánybusz lesz a helyszínen.

Kitért arra is, hogy pénteken Prohászka Béla vezetésével "Gazda és Pálinka a konyhában" címmel szerveznek programot, amelyen négy pálinkaház vezetője főz alkoholos italból készített ételeket. A másik gasztronómiai program a "Pálinka ízutazás" címet kapta, amely a fesztivál gyümölcséről - idén a szőlőről - szól. Szombaton tartják meg az Almásy-kastélyban a "Nemzeti Összetartozás Pálinkája" elnevezésű kezdeményezést, ahol hazai és határontúli párlatokat, pálinkákat házasítanak egy nagy tartályban és külön erre a célra készült hollóházi sorszámozott, névre szóló palackokba töltik és a magyarságért legtöbbet tett személyeknek küldik el azokat.

Arról is beszélt, hogy esténként a koncerteké lesz a főszerep: csütörtökön a Halott Pénz zenél, de fellép többek között a 25 éves jubileumot ünneplő TNT, a Neoton Família. Szombat délután 5 órától a 30 éves Irigy Hónaljmirigy lép fel; a fesztivált Majka&Curtis koncertje zárja. A főszervező kiemelte: minden napra igyekeztek a nyitás utánra pár órát biztosítani, amikor bárki belépőjegy nélkül bemehet a fesztiválra (csütörtökön 14:00-16:00, pénteken 11:00-13:00, míg szombaton 10:00-12:00 között lesznek ezek az időpontok). A jegyárakkal kapcsolatban elmondta: a napijegy 2000 forint, míg a háromnapos bérlet ára 5000 forint és a 10 év alatti gyermekeknek ingyenes a belépés.

További programok »

FEL