Az esemény egy néptáncos bemutatóval, valamint a magyar és székely himnusz eléneklésével indult. Ezt követően Bora Imre fesztiváligazgató köszöntötte a megjelenteket. Mint mondta, talán a legjobb időpontban rendezik meg az idei pálinkafesztivált, hiszen pünkösdkor több ezren zarándokolnak el az erdélyi Csíksomlyóra, hogy megtapasztalhassák az összetartozás érzését. Kiemelte, hogy a rendezvény a saját maga eszközeivel már évekkel ezelőtt csatlakozott ehhez az érzéshez, mely szerinte semmihez sem fogható.
– Amikor végigborsózik az ember kezén, a hátán a hideg, hogy úristen de jó, hogy találkoztunk újra – én ezt tartom az összetartozás érzésének elsősorban, mert ugyan itthon találkozunk, sokszor elmegyünk egymás mellett, de amikor ott vagyunk kint külhonban, akkor azt érezzük, hogy együtt vagyunk és egyek vagyunk – fogalmazott.
Gyula polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a pálinkafesztivál ugyan egy vidám rendezvénysorozat, azonban vannak emelkedett pillanatai is, melyek sorában az első helyen a nemzeti összetartozás pálinkájának palackozási ceremóniája áll. Görgényi Ernő megjegyezte: mint minden nemzetnek, nekünk magyaroknak is vannak olyan élelmiszereink, amelyeket csak mi értünk igazán, csak mi tudunk rendesen elkészíteni, ilyen a pálinka is.
– Valójában térképként is értelmezhetjük e rendezvényt és ezen a térképen megjelenik minden olyan földrajzi régió, ahol nemzetünk tagjai élnek a Kárpát-medencében. Hiszen adnak magukból valamit, ami külön-külön is értékes és ahogy a párlatok keverednek, úgy kapcsolódnak benne össze szimbolikusan a határon túli magyar közösségek és az anyaország határain belül élők is – jelentette ki.
Köszöntőt mondott a Magyar Pálinka Lovagrend nagymestere, Barabás Attila, aki többek között arról beszélt, hogy a szeszes italok egén sokan azt gondolják, hogy a pálinka egy állócsillag, pedig ezt nem szabad elhinni. A pálinka hétszáz éves története ugyanis a változásról szól, amit ma pálinkának nevezünk, az mindössze 2002 óta létezik.
– Folyamatosan változnak a fogyasztási szokások a világon és Magyarországon is, és a pálinka is elérkezett oda az elmúlt húsz évben, hogy a fogyasztói igények, valamint a kereslet is átalakult, ezért a pálinkának is ehhez kell alkalmazkodnia – húzta alá.
Az eseményen beszédet mondtak a Kárpát-medencében található pálinka lovagrendek képviselői, valamint Forró Krisztián, felvidéki magyar képviselő, a Magyar Szövetség elnöke.
A felszólalások után a résztvevők több üvegnyi birspálinkát öntöttek össze, és miután megáldották, a hagyományokhoz híven névreszóló porcelánüvegekbe töltötték az összekevert nedűt.