Fontos szerepet kap a nemzeti összetartozás pálinkája az őszi pálinkafesztiválon

2020. június 5. 07:33 | behir

Ebben az évben is a Kárpát-medence pálinka fővárosává válik három napra Gyula városa. Az idén immár huszonegyedik alkalommal rendezik meg az évről-évre több tízezer látogatót vonzó Gyulai Pálinkafesztivált szeptember 17. és 19. között.

A 2018-as Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül, hagyományteremtő szándékkal elindítottak egy új kezdeményezést, a nemzeti összetartozás pálinkájának palackozását, amely az idei esztendőben kiemelt jelentőséggel bír.

2020 hazánkban a nemzeti összetartozás éve. Trianon századik évfordulóján a nemzeti összetartozás pálinkája eszméjében és megvalósulásában is kifejezi, valamint erősíti a magyarság országhatárok feletti összetartozásának tudatát. A kezdeményezés célja, hogy tovább erősítse a pálinkának, mint hungarikumnak, mint nemzeti kincsünknek a fontosságát. Arra hivatott, hogy a „magyarok pálinkájaként” nemzeti összetartozásunkat hirdesse.

– Az esemény során a felajánlott anyaországon belüli pálinkákat és határon túli párlatokat egy nyílt hordóban házasítjuk. Az így kapott – szimbolikus üzenettel is bíró – „összetartozás pálinkáját” megszenteltetjük, majd palackozzuk. A palackokat a Kárpát-medence magyarságáért legtöbbet áldozó személyeknek ünnepélyes keretek között adjuk át - mondta Bora Imre, a Gyulai Pálinkafesztivál igazgatója.

– Jó ügyet kívánunk szolgálni, összefogásunk erejével szeretnénk mi magunk is alkotni, nyomot hagyni, létrehozni valamit, ami gyermekeink, utódaink, leszármazó nemzedékeink számára is örök emlékek felidézésére lesz képes! – tette hozzá Barabás Attila, a Magyar Pálinka Lovagrend elnöke és egyben a kezdeményezés ötletgazdája.

Az esemény idén, a tervek szerint szeptember 17-én, csütörtökön lesz majd, a Gyulai Pálinkafesztivál társrendezvényeként. Fővédnök Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter.

További programok »

Itthon

Szarvas Péter: Sikertörténet a Modern Városok Program Békéscsabán

A Modern Városok Programban eddig elért eredmények miatt Szarvas Péter sikertörténetnek nevezte Békéscsaba MVP-s beruházásait a szeptemberi közgyűlést értékelő sajtótájékoztatóján. Mint mondta: Gyopáros Alpár kormánybiztos emelte ki néhány hete, hogy Békéscsaba az első három megyeszékhely között van a Modern Városok Program forrásainak felhasználásában és a beruházások gyorsaságában.
17:54
FEL