A fesztivál fővédnöke dr. Takács Árpád főispán volt, aki szintén kötényt kötött és megízlelte a pusztai ételeket. Kiemelte: olyan közösségek élnek ezeken a kistelepüléseken, amelyeknek érdemes együtt lennie, együtt tennie és nem mellékesen együtt jókat ennie.
– Azok, akik ide jönnek megkóstolhatják a puszta ételeit. Nagyon jó, hogy a pusztáról szól ez az ünnep, mert a Kígyósi-pusztába gyökeret eresztett őseink azok hittek, építkeztek, tették a dolgukat. Ez az ünnep előttük is tisztelgés – foglalta össze a rendezvény lényegét dr. Takács Árpád.
Már a megnyitó előtt sokan gyűltek össze a szabadkígyósi piac területén, a csapatok pedig nekiláttak a titkos receptek alapján készülő finomságok elkészítéséhez. A fesztivál résztvevői azonban nemcsak a puszta évszázados ételeit készítették el, hanem külön versenyeken is összemérhették erejüket, így megválasztották a település legjobb kolbászát, pálinkáját, savanyúságát és pogácsáját.

Kosznáné Dr. Pule Ilona polgármester hangsúlyozta: ismét egy új fejezetet írnak Szabadkígyós eddig is veretes történelemkönyvébe.
– A pusztafesztivál természetesen a mi környezetünkhöz kapcsolódik, a Szabadkígyósi Nagy-gyöphöz, a Kígyósi-pusztához. Természetesen ennek a tájegységnek vannak hagyományos ételei, ezekkel az ételekkel hirdettük meg ezt a mai rendezvényt. Meglepetésünkre és örömünkre már az első alkalommal huszonhét csapat jelentkezett – ismertette Kosznáné Dr. Pule Ilona.
A csapatok felől ínycsiklandó illatokat hozott a szél, a tüzek felett, a fakanalak alatt pedig vígan rotyogtak a pusztai ételek remekei. A résztvevők között voltak olyanok is, akik nemcsak az ízek gazdagságára figyeltek oda, hanem a külcsínre is gondot fordítottak. A Kígyósi Legendák sátránál például a pásztori élet kellékei és ruházatai várták az érdeklődőket. A háromtagú csapatból ketten napi szinten az állatokkal foglalkoznak, így testközelből ismerik a pusztában dolgozó emberek mindennapjait és jellegzetes ételeit.

Lehoczki Mátyás elmondta, az itt található tárgyak nem díszek, hanem használati eszközök, hiszen ő maga is marhákkal foglalkozik, mint gazda és pásztor. Kiemelte, kevesen tudják, hogy puszta és pusztai élet nem csak a Hortobágyon van, hanem Ó-Kígyóson is. A pásztori életet ismerve pedig össze tudta foglalni azt is, hogyan főztek a pusztai legények.
– Jóízűen és egyszerűen főztek az emberek, hiszen abba a világba nem volt például hűtő sem, így olyan ételeket kellett főzni, amelyek sokáig elálltak, nem mentek tönkre és laktatták az embert. Ilyen volt például, amit én is most csinálok, a slambuc – avatott be minket Lehoczki Mátyás.

A látogatókat nem csak a gasztronómia jeles képviselői várták, hanem zenei fellépők, játékok és egészségügyi szűrések is színesítették a programot. A település hetvenötödik évfordulója alkalmából pedig helytörténeti kiállítást is rendeztek a szabadkígyósi fesztivál részekét. Az I. Pusztafeszt egész napos kikapcsolódást kínál, így a szervezők egész nap és egész este várják a vendégeket.