Stábunk a Tégla Alkotóházban járt nyáron, amikor a szokásos népművészeti tábor részeként a népi ételek kerültek előtérbe. Talán nem meglepő, hogy az egyik közkedvelt élelmet, méghozzá a kenyeret készítette el a táborozó csapat, szakértő vezényletével.
Lakatos István, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja hangsúlyozta, hogy kenyérsütés előtt 2 órával be kell gyújtani a kemencét.
A tervek szerint a népi gasztronómiai kurzusoknak, kulturális programoknak az alkotóház ad helyet a jövőben.
– Emlékszem, amikor még cibere levest főztünk a Körös-parton. Ezt az ősi savanyú ételt, és még sok mindent kipróbáltunk. Az egyik egyesületi tagunk férje mondta egyszer, hogy ő úgy eljönne a táborba, de ő nem szeret kézműveskedni, ám ha véletlenül népi ételt lehetne főzni vagy sütni, akkor nagyon szívesen jönne. Ezen a vonalon haladva kerestünk és találtunk is egy mestercukrászt, egy mesterszakácsot, így teljesült a népi ételekkel foglalkozó táboroztatás, amire nagy volt az igény – fogalmazott Pál Miklósné, az egyesület elnöke, aki gondolatait azzal egészítette ki, hogy a népi gasztronómiát előtérbe kell helyezni, hiszen így a köztudatban is ismertebbé válhat, milyen széles palettával rendelkezik a szervezet.