A népi ételekre is nagy hangsúlyt fektet a Békés Megyei Népművészeti Egyesület

2025. január 11. 14:21 | Csiffáry Zsuzsanna

Többek között a Békés Megyei Népművészeti Egyesület részesül idén Békéscsaba kultúrájáért elismerésben. Ennek apropóján beszélgettünk az egyesület elnökével Pál Miklósnéval., aki kiemelte, a szervezet nagy figyelmet fordít a népi gasztronómiára is.

Stábunk a Tégla Alkotóházban járt nyáron, amikor a szokásos népművészeti tábor részeként a népi ételek kerültek előtérbe. Talán nem meglepő, hogy az egyik közkedvelt élelmet, méghozzá a kenyeret készítette el a táborozó csapat, szakértő vezényletével.

Lakatos István, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület vezetőségi tagja hangsúlyozta, hogy kenyérsütés előtt 2 órával be kell gyújtani a kemencét. 

A tervek szerint a népi gasztronómiai kurzusoknak, kulturális programoknak az alkotóház ad helyet a jövőben.

– Emlékszem, amikor még cibere levest főztünk a Körös-parton. Ezt az ősi savanyú ételt, és még sok mindent kipróbáltunk. Az egyik egyesületi tagunk férje mondta egyszer, hogy ő úgy eljönne a táborba, de ő nem szeret kézműveskedni, ám ha véletlenül népi ételt lehetne főzni vagy sütni, akkor nagyon szívesen jönne. Ezen a vonalon haladva kerestünk és találtunk is egy mestercukrászt, egy mesterszakácsot, így teljesült a népi ételekkel foglalkozó táboroztatás, amire nagy volt az igény – fogalmazott Pál Miklósné, az egyesület elnöke, aki gondolatait azzal egészítette ki, hogy a népi gasztronómiát előtérbe kell helyezni, hiszen így a köztudatban is ismertebbé válhat, milyen széles palettával rendelkezik a szervezet.

További programok »