Színvonalas, eseménydús évet tudhat maga mögött a Munkácsy Mihály Múzeum

2023. december 29. 10:15 | Vincze Attila

Jóllehet a rezsiválság miatt lassan indította az esztendőt a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum, év végéig így is számos izgalmas kiállítást és érdekes programot kínált a látogatók számára. Az intézmény emellett több, országos jelentőségű szakmai konferenciát is rendezett 2023-ban.

Az idei év egyik kiemelkedő eseménye volt a Munkácsy Mihály Múzeum életében, amikor szeptemberben az intézmény adott otthont a Természettudományos Muzeológusok Találkozójának. A háromnapos rendezvényre a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek szakemberek Békéscsabára. 2023 egyértelműen legizgalmasabb kiállítása pedig a Rejtélyek, sorsok, múmiák című tárlat volt, melyet a Magyar Természettudományi Múzeum adott kölcsön. A tárlat májustól októberig mintegy 6 ezer látogatót fogadott. 

– Picit megosztó tárlat volt, de aki bejött és megnézte a kiállítást az rádöbbent arra, hogy ez nem a rettegésről, nem az izgalomról szól elsősorban, hanem egy időkapu, tulajdonképpen a múmiák, mint időkapszulák működnek ebben a térben és bepillantást nyertünk a 18-19. századi Vác, illetve az akkori Magyarország életébe – fogalmazott Váncsa Klára, a múzeum természettudományos muzeológusa.

A múzeum részéről idén új kezdeményezés volt a szeptemberben nyílt Békés vármegye természetfotója 2023 kiállítás, mellyel hagyományt is szeretnének teremteni. Ugyanakkor nagy sikert könyvelhet el a ‘48-as, valamint a Munkácsy fürdőzik tárlat is, utóbbit már kölcsönadták Salgótarjánba – erről az intézmény igazgatója beszélt. Bácsmegi Gábor kiemelte, hogy idén mintegy 1300-an látogattak el a júniusi Múzeumok Éjszakájára, ami ezúttal is számos érdekes programot kínált az érdeklődők számára.

– Mindenki nagyon jól érezte magát, volt tánc, zene, jókedv, szeretet, minden és a fő fókusz itt is a kiállításokon volt és az azokhoz kapcsolódó programokon. Úgy vélem, elég széles palettán sikerült programokat szerveznünk és a vége az egy frenetikusra sikeredett tűz körüli tánc lett, ami fantasztikus látvány volt és nagyon örülök neki, hogy így sikerült lezárni ezt a szép rendezvényt – magyarázta.

Az igazgató óriási dolognak nevezte, hogy novemberben a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének találkozóját Békéscsabán tarthatták meg, melyen szerinte nagyon hasznos és tartalmas szakmai beszélgetések zajlottak.

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
17:48
FEL