Magyar Természettudományos Muzeológusok 40. Országos Találkozója Békéscsabán

2023. szeptember 20. 15:40 | Csiffáry Zsuzsanna

A 40. Természettudományos Muzeológusok Találkozójának idén a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum ad otthont szeptember 20-a és 22-e között. A rendezvény központi témája bolygónk aktuális környezeti problémáinak megértése és a környezettudatosság elmélyítése. Emellett szó esik arról is, hogy a hazai múzeumok a nyomtatott kiadványok helyett az online térre helyezik a fókuszt.

Negyvenedik alkalommal gyűltek össze a természettudományos muzeológusok, ezúttal a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban. A Természettudományos Muzeológusok Találkozóján a rendezvény házigazdája, az intézmény igazgatója, dr. Bácsmegi Gábor köszöntötte a megjelent szakembereket, ezt követően Varga Tamás, alpolgármester mondott köszöntőt. Bernert Zsolt, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója is pulpitusra lépett, és felhívta a figyelmet a konferencia jelentőségére. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

– Minden évben rendezünk ilyen konferenciát, ami azért fontos mert számos magyarországi múzeumban dolgoznak kutatók, muzeológusok, akik ugyanazzal a területtel foglalkoznak. Gondolok itt olyan szakágakra, mint a természetvédelem, a környezetünk élővilága. Ez a találkozó kiváló apropó arra, hogy az ország különböző pontján munkálkodó kutatók összejöjjenek, beszélgessenek, kicseréljék egymás között a legújabb ismereteket – hangsúlyozta Bernert Zsolt. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

 

A konferencia főszervezője Váncsa Klára, a Munkácsy Mihály Múzeum természettudományos muzeológusa, aki a behir.hu kérdésére elmondta, hogy a programon Békés megye természetvédelmi területeit is bemutatják. Hozzátette, hogy a hazai múzeumok a nyomtatott kiadványok helyett az online térre helyezik a fókuszt. 

A program pénteken ér véget, a Bihari Madárvárta környékén lévő tanösvény látogatásával. 

 

Fotó: Csiffáry Zsuzsanna/Behir.hu

További programok »

Kultúra

Csabai nyomdász tanulóknak mutatták be a Budai Krónikát

A Budai krónika egy latin nyelvű kiadvány, melynek eredeti címe: Chronica Hungarorum (A magyarok krónikája). Idén, nyomtatása 550 éves fordulójára kereken 550 darab facsimile kiadást, azaz hasonmás példányt készítettek. Az egyiket, egészen pontosan a 280-as sorszámút péntek délelőtt Farkas Gábor Farkas, az Országos Széchenyi Könyvtár munkatársa mutatta be csabai nyomdász tanulóknak, a Békés Megyei Könyvtárban,
2023. november 25. 11:15
FEL