Békéscsabán is felfedték titkaikat a váci múmiák - galériával

2023. május 12. 07:12 | Vincze Attila

Megnyílt a Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítás csütörtökön a Munkácsy Mihály Múzeumban. A Magyar Természettudományi Múzeum és a váci Tragir Ignác Múzeum leletanyagából álló vándorkiállítás ebben a formában Békéscsabán látható először.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfőn érkezett meg az az egyedülálló leletegyüttes a békéscsabai múzeumba, melyet a váci Fehérek templomának 1994-es felújítása közben a munkások találtak meg a templomtorony alatt lévő kriptában. Összesen közel 300, egykor élt váci lakos mumifikálódott teste került elő fakoporsókba zárva.

A szenzációs felfedezésből összeállított vándorkiállítás csütörtöki hivatalos megnyitóján a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója köszöntötte a résztvevőket. Bácsmegi Gábor elmondta, hogy ez a palermói után Európa második legnagyobb múmiakollekciója, így nagy büszkeséggel tölti el, hogy el tudták hozni Békéscsabára.

– A váci Tragor Ignác Múzeummal karöltve el tudtuk hozni azokat a viseleti darabokat, illetve tárgyakat, amiket a koporsókban találtak, ez így még együtt nem szerepelt sehol, úgyhogy Békéscsabára tényleg egy különleges tárlatot sikerült varázsolni – fogalmazott.

Békéscsaba kultúráért felelős alpolgármestere beszédében kiemelte, hogy a tárlat az év múzeumában az utóbbi időszakban már megszokott, magas színvonalat képviseli, amely többféle tudományágat tár fel a látogatók számára. Varga Tamás hangsúlyozta, hogy az érdeklődők a tudomány segítségével Vác története mellett az egykor ott élt emberek életét is megismerhetik.

– Fontos minden olyan momentumot vagy olyan lehetőséget megragadni, ami a Munkácsy Negyedre és azon belül a Munkácsy Mihály Múzeumra irányítja a figyelmet. Nem feltétlenül a képzőművészet útján, hanem, mint ahogy most láthatjuk, inkább természettudományos eszközökkel. Bízom benne, hogy az érdekes, kuriózumszámba menő tárlat sokakat vonz majd ide - részletezte. 

A kiállításmegnyitóra ellátogatott Vác polgármestere is. Matkovich Ilona többek között arról beszélt, hogy a városnak nagy felelőssége van abban, hogy a megtalált leletek jóhírét továbbvigye, hiszen nem egy átlagos tárlatról van szó. 

– Ez nemcsak egy érdekesség, hiszen itt elhunyt emberekről van szó, hanem rengeteget adott ez a feltárás a tudománynak például, hiszen a TBC-t nagyon sokféle módon kutatták rajtuk és számos eredményt értek el, rengeteg konferencia is volt az első években, amelyek szintén egészségüggyel kapcsolatosak voltak – jegyezte meg.

A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója arról számolt be, hogy a múmiák a kripta feltárása után hozzájuk kerültek és számos tudományos vizsgálatot végeztek el rajtuk az évek során. Bernert Zsolt elmondta, hogy mivel a koporsókon megtalálható volt az elhunyt neve és halálának ideje, így a korabeli dokumentumok alapján be lehetett azonosítani őket, ez pedig megkönnyítette a későbbi kutatómunkát is.

– Már több mint 20 évvel ezelőtt felmerült az, hogy kiállítás készüljön ebből a leletegyüttesből és gyakorlatilag többször el is készült ez a tárlat és ennek lett egy Rejtélyek, sorsok, múmiák vándorkiállítása, amely többször megújult. Az utolsó verziót Szvák Enikő kurátorunk állította össze és azokat a kutatási eredményeket, amelyek azóta születtek, mind beépítette ebbe a kiállításba – fogalmazott. 

A Rejtélyek, sorsok, múmiák című vándorkiállítás május 12-től október 29-ig tekinthető meg a Munkácsy Mihály Múzeum Zsilinszky Mihály és Kolozsváry-Tevan termében.

 

Galéria

További programok »

FEL