Megnyílt a Munkácsy Mihály Múzeum új szerzeményeiből álló tárlat - galériával

2024. január 18. 19:41 | Vincze Attila

A magyar kultúra napja alkalmából megnyílt a Munkácsy Mihály Múzeum idei első kiállítása csütörtökön. A Mindig van új a nap alatt című tárlat az intézmény legújabb szerzeményeit mutatja be. Az érdeklődők többek között egy csabai panelházból származó liftajtót, Munkácsy Mihály gyászjelentését vagy éppen egy észak-koreai kígyópálinkát is láthatnak a különleges kiállításon.

A megnyitó eseményen a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, hogy 1999 környékén volt az utolsó olyan kiállítás, ahol friss szerzeményeket mutattak be a nagyközönség számára. Bácsmegi Gábor kiemelte, hogy a tavalyi év páratlan volt a gyűjteményük gyarapodásának szempontjából, hisz annyi érdekes tárgy került be a múzeumba, hogy azok egy részét feltétlenül meg szerették volna mutatni a látogatóknak is. Mint fogalmazott, több tárgyat megvásároltak, de számos különlegességet is adományoztak a múzeum számára. Hangsúlyozta: az intézmény mind az öt szakága bemutatja azokat a darabokat, amelyeket a legizgalmasabbnak talált az elmúlt időszakból.

 

 

– Vannak itt tárgyak az ásványoktól kezdve a történeti képeslapokon át, a mára már szinte elfeledett kártyanaptárokig, sőt egy liftajtó is van, illetve keltapénz, bronzkori kincs, Munkácsy relikviák, Pátkai Ervin érem, és vannak itt olyan természettudomámnyos izgalmak is, mint például egy Észak-Koreából származó kígyópálinka – részletezte a látnivalókat.

Békéscsaba alpolgármestere beszédében a kiállítás legfontosabb üzenetére hívta fel a figyelmet, ami pedig nem más mint az, hogy milyen szakmai háttérmunka zajlik a múzeumban. Varga Tamás emlékeztetett, hogy egy-egy tárlat megnyitását nagyfokú gyűjtőmunka előz meg, tulajdonképpen most ebből láthat a látogató némi ízelítőt, vagyis, hogy a múzeumi részlegek hogyan dolgozzák fel a kapott vagy éppen megszerzett műtárgyakat.

 

 

– Lenyűgöző látni, hogy mennyi tárgyat, hány régészeti leletet sikerült egy év alatt összegyűjteni és ezek milyen szempontból kapcsolódnak a békéscsabai, Békés vármegyei élethez, történelemhez, mindennapokhoz, ezek tálalása pedig egy nagyon izgalmas tárlatot eredményezett – jegyezte meg. 

A kiállítást a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium történelemtanára, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke nyitotta meg. Ugrai Gábor a behir.hu-nak arról számolt be, hogy természetesen inkább a történelemhez kapcsolódó műtárgyak keltették fel a figyelmét, de olykor a biológia tudására is szükség volt a tárlat megtekintésekor.

 

 

– Számomra a legkülönlegesebb lelet István király pénze volt, hiszen a tárlaton szerepel egy olyan érme, amely az első fizetőeszközünk volt és ha az ember közel hajol hozzá, akkor arra gondol, hogy ez egyszer valakinek a kezében lehetett, és fizethetett vele valamikor István király korában – árulta el.

A Mindig van új a nap alatt kiállítás anyagából egy kiadvány is készült, mely megvásárolható az intézményben. A tárlat 2024. május 19-ig tekinthető meg a múzeum Zsilinszky Mihály termében. 

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Az erődépítészet állt a határmenti múzeumi konferencia középpontjában

„A csabai kastély kutatása. Elődök és erődök – közös hullámhosszon” címmel rendezte meg a Munkácsy Mihály Múzeum a VII. Magyar-Román Határmenti Konferenciát, hétfőn. A tanácskozáson az egykori csabai kastély elhelyezkedésének meghatározása céljából végzett kutatások eredményeit is ismertették.
2024. május 27. 17:48
FEL