Békéscsaba lebontott és tervezett épületeit mutatja be a Munkácsy múzem

2020. március 13. 15:36 | Szilágyi Viktória

Az "Egyszer volt, sosem volt - Békéscsabai épületek" című kiállításon a város lebontott, átalakított, illetve az el nem készült épületek terveit láthatják az érdeklődők csütörtöktől a Munkácsy Mihály Múzeumban. A tárlat Dénes Attila, Csabai házak almanachja című könyve alapján készült el.

A megnyitón a múzeum igazgatója és egyben a rendezvény házigazdája, Ando György elmondta, hogy amióta elolvasta Dénes Attila könyvét, azóta az utcán járva mindig fürkészi a város épületeit. Az időszaki kiállítás pedig egy múltbéli sétára invitálja a látogatókat, akik azoknak az épületeknek a 3D-s makettjeit, illetve tervrajzait tekinthetik meg, amelyek nem készültek el vagy amelyeket már lebontottak, esetleg olyan átalakítást hajtottak végre rajtuk, hogy egykori állapotuk már nehezen ismerhető fel.

 A megnyitón Varga Tamás alpolgármester úgy fogalmazott: a tárlat ehhez a múltbéli, virtuális sétához kínál képi megerősítést. Minden érdeklődőnek, tárlatlátogatónak érdekes pillanatokat, újabb és újabb kuriózumok felfedezését kívánta.  

 

Az Alpár Ignác által készített terv, amely alapján a Kossuth téren épült volna meg egy olyan épülettömb, ami magában foglalta volna a könyvtár, a színház, a múzeum, a kaszinó, valmint a polgári kör, a gazdakör és az ipartestület épületét - a Kossuth tér Place de la Concorde-dá alakult volna

 

A kiállítást Ugrai Gábor, a Békéscsabai Városvédő és Városszépítő Egyesület elnöke nyitotta meg. 

– Minden város történetében vannak meghatározó évszámok, Békéscsabán az egyik az 1332-es év, amikor először említik írásban a települést, vagy 1718, amikor megérkeznek a Felvidékről őseink erre a helyre. 1777-ben megépült az Élővíz-csatorna és számos évszámot mondhatnék még. 1858-at külön is szeretném kiemelni, amikor az első vonat megérkezett Békéscsabára. Azért emeltem ki ezt, mert ekkor készült két nagyon érdekes rajz Békéscsabáról – fogalmazott az egyesület elnöke. Az egyik rajzon az érkező vonat és az akkor még igen kevés épület, illetve a templomok láthatóak, a másik rajz készítője az evangélikus templom toronyába mászott fel és abból a látószögből készítette el a képét. 

 

Ando György, Ugrai Gábor (fotó: Bagi József)

 

– Ha ma felmászunk az evangélikus kistemplom tornyába, teljesen mást látunk, mint 75 évvel ezelőtt. A megváltozott kép nagyon sok mindennek köszönhető. Köszönhető a monarchiának, a vasútnak, amely hihetetlen gazdasági fellendülést hozott, és őseink munkájának is. Ha azt kérdezik, hogy lehetett-e volna még szebb a város? Igen, lehetett volna, most ez a kiállítás be is mutatja, hogy milyen, azonban ezt politikai okok, a háború és a kommunista várospolitika másképp alakította – mondta Ugrai Gábor. 

 

Az egyesület elnöke hozzátette, hogy a városlakók felelősek az épületekért, amelyeket őrízniük és védeniük kell. 

A megnyitót követően Dénes Attila tartott egy rövid előadást a kiállítás témájával kapcsolatban, majd Szakál Veronika, a kiállítás kurátora tartott tárlatvezetést a vendégeknek. 

 

 

 

További programok »

FEL