A vidéki múzeumok szakemberei tanácskoznak Békéscsabán

2023. november 21. 17:04 | Vincze Attila

Békéscsabán tartják a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének őszi közgyűlését. A kétnapos konferencia célja az új múzeumi kapcsolatok kialakítása, valamint az intézmények közötti tapasztalatcsere.

A városháza dísztermében tartott tanácskozás megnyitóján a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének elnöke köszöntötte a több mint száz, az ország számos pontjáról érkezett múzeumi szakembert. Ódor János Gábor elmondta: nagy öröm számukra, hogy ezúttal Békéscsabán jöhetnek össze, korábban ugyanis erre nem volt példa. Az ország legnagyobb taglétszámú múzeumi vonatkozású szervezetének elnöke kifejezte, hogy nagyra tartja a Munkácsy Mihály Múzeumban folyó szakmai munkát. 

– Kifejezetten dinamikus, jó fejlődési irányba mutató múzeumról beszélünk, amelyre méltán lehetnek büszkék nemcsak a békéscsabaiak, hanem a vármegyében élők is, és ezt a különböző díjakkal is alá lehet támasztani, hiszen az intézmény az elmúlt években sorra kapta a különböző szakmai elismeréseket – fogalmazott.  

A Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója ismertette a kétnapos konferencia programját, melynek részeként a szövetség hat új tagja is bemutatkozik. Bácsmegi Gábor kiemelte, hogy a találkozó egyik legfontosabb célja a kapcsolatok építése. 

– Egy-egy jó beszélgetés mellett akár többéves, komoly projektek is kialakulhatnak vagy legalább a magjuk megszülethet a tanácskozáson, illetve átvesszük a közös tudást és tapasztalatokat, hogy mit tudunk adaptálni a saját helyzetünkre, tehát mindenképpen egy nagyon hasznos rendezvényről van szó – szögezte le az igazgató.

Békéscsaba alpolgármestere beszédében többek között arról beszélt, hogy az idén 150 éves városháza épülete méltó helyszíne a színvonalas konferenciának. Varga Tamás hangsúlyozta, hogy egy ilyen rangos fórum megszervezése pozitív üzenet a múzeumi szakma felé és ezáltal a városról is pozitív kép alakulhat ki. 

– Nekünk az a fontos, hogy múzeumigazgatók ide látogatva megismerik a várost, a múzeumot, az értékeinket és ezáltal el is viszik a hírünket, valamint arról is tudjuk tájékoztatni őket, hogy Munkácsy Mihály örökségének ápolása, a Munkácsy Negyed, a festőművész születésének jövő évben esedékes 180. évfordulója milyen meglepetéseket tartogat a múzeumi szakma számára – magyarázta.

Az eseményen szó esett a Magyar Géniusz Program eredményeiről is. Demeter Szilárd kuratóriumi elnök, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója megjegyezte, hogy a 2022-ben indult program által a múzeumokban felhalmozott óriási örökséget szerették volna úgy megmutatni, hogy, mint mondta, közben a magyarok mentális térképét is kiszínezzék. 

– Eddig az volt a szokás, hogyha például valaki Kolozsvárról Budapestre jött, akkor nem nagyon vette észre, hogy ott van Debrecen, Miskolc vagy éppen le lehetne menni Békéscsaba felé is. Abban reménykedem, hogy bő másfél év után mind a vándorkiállítás, mind a megújuló állandó és időszaki kiállítások egy picit belassították a magyarokat, tehát észrevették azt a számtalan csodát, amely körülvesz bennünket – részletezte.

Demeter Szilárd bejelentette, hogy ő lesz az Országos Közgyűjtemények Szövetségének soros elnöke, a célja pedig az, hogy a vidéki múzeumok nagyobb hangsúlyt kapjanak a magyar kulturális életben. 

 

Galéria

További programok »

Kultúra

Felállították a Watteraui kaput a Gabonamúzeumban

Újabb munkaszakaszába érkezett a Békéscsabán zajló nemzetközi fafaragó tábor.  A Békés Megyei Népművészeti Egyesület alkotó táborában ezen a héten egy Watteraui kaput újítottak fel, amelyet az alkotók csütörtökön a Gabonamúzeumban lévő kapusoron helyeztek el.
2024. július 19. 18:09
FEL