Huszárok, Munkácsy-kenyér, tárlatvezetés, tűzshow Csabán, a Múzeumok Éjszakáján

2023. június 24. 18:10 | Mikóczy Erika

Országszerte mintegy 450 intézményben több mint 2700 programmal várják a látogatókat a Múzeumok Éjszakája rendezvényein. Békéscsabán idén különösen gazdag programkínálattal készültek a Munkácsy Negyed intézményei. Ha szeretne egy emlékezetes szombat estét, még érdemes elindulni.

A Munkácsy Negyed intézményei arra törekedtek, hogy minden korosztály találjon magának progamot, legyen meg a választás lehetősége, és ne legyenek az intézmények között műfaji ütközések. A zene, a művészetek, az interaktív játékok, a bábszínházi előadások, illetve ezek egyvelege egyedülálló élményeket nyújt a békési megyeszékhelyen.  

A Békéscsabai Napsugár Bábszínházban egész hétvégén várják az érdeklődőket, programjaik között  vásári marionett, gólyalábasok és cirkusz kapott helyet, de világjáró marionettek és kesztyűs bábjáték is szórakoztatja a közönséget.

A Békés Megyei Könyvtár Szent Iván napjához és  Munkácsy Mihályhoz köthető programokkal készült, az előbbihez kapcsolódva fejdíszkészítő foglalkozást tartottak, valamint előadást a népi szokásokról és hiedelmekről. A festő személyéhez kötődően városismereti sétát szerveztek a Munkácsy Negyedben, este fél 9-kor pedig a Munkácsy Vizuált csodálhatják meg a nézők a Munkácsy udvaron, melyben a festőóriás képeit háromféleképpen dolgozzák fel az alkotók.

 

 

A Munkácsy Emlékház már az indulás óta részt vesz az országos programsorozatban. Ezúttal gasztronómiai élménnyel kezdték a napot, mától ugyanis elérhető a Munkácsy-kenyér, amely valójában nem is kenyér, hanem egy mandulás, baracklekváros különlegesség. A gyerekeknek hangszerbemutatóval, koncerttel, és gyereksarokkal is készültek, valamint lesz jóslás, divatbemutató és rendhagyó tárlatvezetés is.

A Csabagyöngye Kulturális Központ tetőkertjén ezen a napon nyílt meg az új szórakozóhely, egy rooftop kocsma, este a Stégszínpadnál pedig tűz-show várja a nézőket.

Zene, jókedv, szeretet és tánc – így lehet jellemezni a Munkácsy Mihály Múzeum programjait. A fő szempont náluk az volt, hogy minden korosztály érezze jól magát a múzeumban. Például lesz zseblámpás tárlatvezetés, illetve kurátori tárlatvezetések, és a gyerekek is izgalmas kínálatból válogathatnak, mint például a fegyver- és viseletbemutató a Károlyi vitézek közreműködésével, kincskeresés, valamint játékos feladatlapok. A program éjszakába nyúló táncházi forgataggal ér majd véget a békéscsabai Balkán Táncegyüttessel és a FolkPack Zenekarral.

Ha még csatlakozni szeretne, a részletes program ide kattintva tekinthető meg. 

Galéria

További programok »

Kultúra

Több százan fújták a magukét Békésen

A Békés Vármegyei Nyugdíjas Egyesületek Szövetsége 13. alkalommal rendezte meg a Hagyományőrző Népdalkörök, valamint a Szólóénekesek Régiós Dalos Versenyét. A Békés Városi Kulturális Központban megtartott, mintegy 500 nevező részvételével zajló megmérettetésre a vármegye szólóénekesein és dalkörein kívül Debrecenből és Szegedről is érkeztek versenyzők.
16:41
FEL