Szántóföldből tölgyerdő: A Hatvanezer Fa Egyesület új kezdeményezése

2020. október 9. 16:18 | Vári Bianka

A Hatvanezer Fa Egyesület idén 10 hektár területen vet makkot, hogy közösségi erdőt hozzon létre. Az egyesület vezetői a lakosság segítségét is kérik: bárki adhat le termést a gyűjtőponton, hiszen ekkora terület bevetéséhez közel 40 mázsa makkra van szükség.

A tölgy akár több száz évig is él. A Hatvanezer Fa Egyesület 2019-es megalakulásakor azt a célt tűzte ki, hogy 60 000 fát ültessen el Békéscsabán. A kezdeményezéshez sokan csatlakoztak, és kevesebb mint egy év alatt teljesítették a célt, sőt, túl is szárnyalták. Az elmúlt évben ültettek fákat táborozó gyerekekkel, telepítettek erdőt, vagy éppen dűlőutakat fásítottak.

A legújabb kezdeményezésükhöz a lakosság segítségére is szükségük van, ugyanis 40 mázsa makkot gyűjtenének össze. Ulbert Zoltán, az egyesület elnöke elmondta, megyei gazdák ajánlottak fel földterületeket, ahova tölgyerdőt szeretnének telepíteni. Tavaly több mint 3 hektár területen sikerült makkot vetniük, idén pedig ennek a háromszorosát szeretnék.

 

kép: Kovács Dénes

Csak le kell hajolni érte

 

– Ehhez értelemszerűen háromszor ennyi makk is szükséges. Tavaly úgy 300 ezer makkért hajolt le Békéscsaba lakossága, most közel egymillió kellene. Jelenleg körülbelül 100 ezer darabnál járunk, de még csak most kezdődik a makkszezon, úgyhogy várunk mindenkit szeretettel, aki ehhez a szép munkához szeretne hozzájárulni fizikailag. 

Hozzátette, idén egy hét, és egy másfél hektáros területen tervezik elültetni az összegyűjtött terméseket, valamint vannak kilátásban más területek is.

 

Poliák Pál

 

Az egyesület alelnöke arról számolt be, hogy több gazdának segítettek már szántóföldből erdőt létesíteni. Poliák Pál hozzátette: most is felajánlott földterületeken fognak fásítani.

– Az idei céljaink nyilván összefüggésben vannak a felajánlott földterületekkel. Olyan jól sikerült ez az évünk, hogy 10 hektár körüli erdőt szeretnénk telepíteni. Ez 35-40 mázsa makkot igényel, ebből egyébként 4 mázsa van legyűjtve, de a szezon az most indul, tehát most látjuk az, hogy a termőfák azok hullajtják a makkot, és most kezdjük igazából a mennyiséget gyűjteni.

Aki segíteni szeretne a gyűjtésben, az az egyesület közösségi oldalán tájékozódhat. Poliák Pál felhívta a figyelmet arra, hogy makkszedés közben mindenki figyeljen a saját biztonságára, mivel sok tölgyfa forgalmas út mellett található.

További programok »

Itthon

Olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Belvárban

"Idén is lesz olimpia - hangolódás a 2024. évi ötkarikás játékokra" címmel olimpiatörténeti kiállítás nyílt a Békéscsabai Belvárosi Általános Iskola és Gimnáziumban kedden. A megnyitó díszvendégei Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Bökfi János olimpiai 4. helyezett súlyemelő voltak, akik több relikviát is adományoztak a kiállítás anyagába.
18:50
FEL