Dűlőre jut a dűlőutak kérdése?

2020. július 17. 06:43 | D. Nagy Bence

A dűlőutak fásítását tűzte ki célul a Hatvanezer Fa Egyesület. A szervezet a kezdeményezés során megyei önkormányzatokkal és gazdákkal dolgozik együtt.

A békéscsabai Hatvanezer Fa Egyesület fásítási projektje újabb szakaszhoz érkezett. Az új kezdeményezés során a dűlőutakat mint agrárterületeket összekötő hálózatot kívánják helyreállítani. A szervezet képviselői az önkormányzatok megkeresése mellett az utakat elsődlegesen használó gazdákkal is szeretnének megállapodásra jutni.

– A mozgalom célja, hogy a dűlőket, amelyek fa híján kiszáradt ökosivataggá alakultak, valamelyest vissza tudjuk állítani. A legfontosabb feladatunk az, hogy miután az érintett önkormányzatokkal sikerül együttműködni, felkeressük a gazdákat is, hogy partnerségben tudjuk megvédeni ezeket az utakat – mondta el Duray Balázs, a Hatvanezer Fa Egyesület vezetőségi tagja. Hozzátette, hogy Mezőberény, Kamut és Békéscsaba önkormányzatai között már elindult egy dűlőfásítási együttműködés, amely során eddig 500 méternyi szakasz újult meg.

 

Durkó Lajos gazdaként pozitívnak tartja a dűlők fásítását.

 

A behir.hu a dűlők helyreállításával kapcsolatban egy gazdálkodót is megkeresett, aki kifejtette véleményét a kezdeményezésről.

– Ha a hosszú távú célját nézzük, akkor pozitív kezdeményezésről beszélhetünk. Mostanában az időjárási anomáliák miatt az erózió következtében a nagyobb szelek és esők kárt tesznek a termőrétegben, mivel fák és cserjék híján nincs, ami tompítsa ezeket a hatásokat – hangsúlyozta Durkó Lajos. Mint mondta, egy ilyen kezdeményezés a dűlőutak rendszerezését is segítheti, hiszen a kijelölt határok hiányában a gazdák sok esetben egymás földjén haladnak át.

További programok »

FEL